Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Χειμώνας είναι θα περάσει


«Δεν με πειράζει αν απλώνει έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα. Μέσα μου κάμνει άνοιξη, χαρά αληθινή.» Κ.Π. Καβάφης.

Το κρύο πολλοί εμίσησαν.. τον χειμώνα ουδέις! Είναι άλλωστε από τις πιο ρομαντικές εποχές. Μπορεί να έχει η άνοιξη το όνομα με τις μελισσούλες και τα λουλουδάκια, ο χειμώνας όμως έχει σίγουρα την χάρη! Λατρεύουμε πολλά πράγματα στον γεροχειμώνα, πρώτο και καλύτερο να μαγευτικά χειμωνιάτικα τοπία με τα πεσμένα φύλλα, την φουρτουνιασμένη θάλασσα, το βρεγμένο χώμα και φυσικά…… το χιόνι.

Για τους τυχερούς που ζουν στην εξοχή η φύση τους χαρίζει απλόχερα την μαγεία και την εξωπραγματική ομορφιά της. Εμείς οι υπόλοιποι, τα «παιδιά της πόλης», θα αρκεστούμε σε πιο…. επίγειες χειμερινές απολαύσεις, είναι τόσες πολλές εξάλλου οι ευκαιρίες για διασκέδαση και ψυχαγωγία  στην χειμωνιάτικη πόλη. Όπως και να το κάνουμε είναι η πιο «χουχουλιάρικη» εποχή, αυτή που σε κάνει να αποζητάς ξεχασμένους φίλους και εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. Οι δυνατότητες διασκέδασης τον χειμώνα? Ανεξάντλητες!
  • Είναι τώρα η εποχή να ανακαλύψεις τα μικρά διαμάντια της πόλης, με άλλα λόγια, τα μικρά (και ίσως όχι τόσο γκλαμουράτα και δημοφιλή ) καφέ της πόλης. Το πιθανότερο είναι να τα ερωτευτείς τόσο πολύ και να γίνουν καθημερινό σου στέκι. Γιατί σε αυτά είναι που θα γνωρίσεις ανθρώπους με τους οποίους θα έχεις την δυνατότητα να συνομιλήσεις και να ανταλλάξεις απόψεις, αντί να στριμώχνεσαι για να πιεις έναν καφέ σε καφετέριες με πολύ περισσότερους θαμώνες από αυτούς που πραγματικά αντιστοιχούν στα τετραγωνικά της και με την μουσική σε τόσο εκκωφαντική ένταση που αδυνατείς να ακούσεις ακόμα και τις σκέψεις σου, πόσο μάλλον να συνομιλήσεις με κάποιον.
  • Είναι η εποχή να δείς θέατρο.. πολύ θέατρο! Από τα ερασιτεχνικά μέχρι τους θιάσους και από τα πιο «κουλτουριάρικα» μέχρι την σάτιρα. Ενδεχομένως να μην σου αρέσουν όλα και πιθανότατα να μην βγείς από όλα με ψυχική ανάταση όπως υπόσχεται το θέατρο, αλλά σίγουρα δεν θα πάει ο χρόνος σου χαμένος. Είναι αυτή η επαφή με την ηθοποιό-συνάνθρωπο την οποία δεν μπορείς να κερδίσεις με κανένα άλλο ψυχαγωγικό μέσο, γιατί ακόμα και αν δεν μας άρεσε το έργο που παρακολουθήσαμε, εκτός από την ιστορία του, παρακολουθήσαμε και ένα κομμάτι από την ψυχή του ηθοποιού το οποίο μας προσέφερε με αντάλλαγμα μόνο το χειροκρότημά μας.
  • Για όσους δεν πείστηκαν με την ανωτέρω ωδή μου στο θέατρο, μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική τους κρύους μήνες του χειμώνα είναι φυσικά οι γνωστές και μη εξαιρετέες ταινίες. Στον κινηματογράφο για μια πιο έντονη εμπειρία ή στο σπίτι μαζί με φίλους για μια πιο αξιομνημόνευτη εμπειρία, οι ταινίες έχουν την ικανότητα να μας βγάζουν έστω και προσωρινά από την πραγματικότητα που ζούμε και να μας ταξιδεύουν.
  • Ο χειμώνας είναι η εποχή να θυμηθούμε παλιούς ξεχασμένους τρόπους παρεϊστικης διασκέδασης όπως το μπόουλινγκ, το μπιλιάρδο και γιατί όχι και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Ξέρω ξέρω, θα σκεφτείτε «καλά όλα αυτά αλλά λίγο ξεπερασμένα». Έχω μία πρόταση και για αυτό το σκεπτικό. Έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας τα «Παιχνίδια Διαφυγής» τα οποία υπάρχουν σε πολλές πόλης της Ελλάδας, προάγουν το ομαδικό πνεύμα και την συνδυαστική σκέψη. Plus, τι καλύτερο από το να κάνει έξω τρομερή παγωνιά και εσύ να είσαι «κλεισμένος» με την παρέα σου σε έναν ζεστό χώρο με μοναδική διακόσμηση και να λύνεις γρίφους!
  • Για τους πιο δραστήριους μια σύντομη απόδραση το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο θα βοηθήσει να γεμίσουν οι μπαταρίες με ενέργεια και….. κακά τα ψέματα το πέσιμο στο χιόνι μας κάνει να νιώθουμε πάλι παιδιά! Για τους λιγότερο δραστήριους υπάρχουν πάντα τα σαλέ με την κλασσική ζεστή σοκολάτα απ όπου μπορείς να απολαύσεις την λευκή μαγεία του χιονιού  και να γελάς ανερυθρίαστα με όσους πέφτουν από τα σκί.

Θα κλείσω με την προσωπική αγαπημένη μου δραστηριότητα τον χειμώνα: Να χρησιμοποιώ το κρύο και την βροχή ως δικαιολογία για να κάθομαι σπίτι αγκαλιά με την κουβερτούλα μου, μια κούπα ζεστό κρασί ανά χείρας και να μην κάνω ΤΙΠΟΤΑ! Είναι τώρα η εποχή να αφιερώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που του πρέπει, να χαλαρώσουμε να ανασυνταχθούμε, να διαβάσουμε βιβλία, να γράψουμε βιβλία και να ονειρευτούμε.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Οι εκπτώσεις έφυγαν.. τα Χριστούγεννα έρχονται....


Φεύγει και ο Νοέμβριος...
Και τί μας έμεινε απο αυτόν?
Μια Black Friday και μια Cyber Monday?
Και πάει αυτός έφυγε... και έρχεται ο επόμενος.. ο πιο μαγικός, ο πιο φωτεινός και ο πιο χαρούμενος  (???) μήνας του έτους, ο Δεκέμβριος.. ο μήνας των Χριστουγέννων και των....δώρων!
Και τί θα μας μείνει και από τον Δεκέμβρη? Τα δώρα που πήραμε ή που δεν καταφέραμε να πάρουμε στους αγαπημένους μας?
Ας μην μετράμε τους μήνες και τις εβδομάδες που περνάνε με τα χρήματα που ξοδέψαμε και με τα ψώνια που κάναμε (ή δεν κάναμε).
Ας μην σπαταλάμε τις εβδομάδες μας περιμένοντας να φανεί η επόμενη αμοιβή μας, ο επόμενος μισθός, η επόμενη ευκαιρία για εξόρμηση στις αγορές. 
Δεν λέω...καλά τα ψώνια... 
Πολύ καλά τα ψώνια!!

Αλλά το φθινόπωρο είναι μια εποχή που έχει πολλά περισσότερα να μας χαρίσει από τις εκπτώσεις του Σεπτεμβρίου και την Black Friday του Νοεμβρίου.
Και πάει αυτό..έφυγε.. έρχεται όμως ένας χειμώνας γιορτινός!
Ας μην μειώσουμε την αξία του σκεπτόμενοι μόνο ποιό θα είναι το επόμενο δώρο που θα χαρίσουμε και ποιά θα είναι η επόμενη αγορά που θα καταφέρουμε να κάνουμε. 
Η καλύτερη γιορτή έχει μουσική και γέλια.
Το καλύτερο δώρο είναι η καλή διάθεση.
Χαρίστε την απλόχερα!

Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης: Πως θα ζεσταθείτε καλύτερα και πόσο θα πληρώσετε

Όλοι οι τρόποι θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναστάσιος Γιόβας, που είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και διαχειριστής της ιστοσελίδας 4myhouse.gr.
 ...........
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτίμησης κόστους:

Υπολογισμός για σπίτι 50 τετραγωνικών (εργένης)

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 7.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί. Αυτό αντιστοιχεί σε 8.140 kwh (1 KW/h= 860 kcal/h). Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου.
Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:

-Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 760 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 722 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (0,95 ευρώ ανά λίτρο).

-Φυσικό αέριο: Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh. Για 8.140 kwh, το κόστος είναι περίπου 456 ευρώ.

-Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης .............................


Υπολογισμός για σπίτι 120 τετραγωνικών (οικογένεια)

...................
-Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3,7 = 6.405 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.217 ευρώ.

-Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3 = 7.900 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του............


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

0-10 Συνταγή για καλύτερη καθημερινότητα


Συνταγή για καλύτερη καθημερινότητα
0 Επεξεργασμένα Τρόφιμα

1 Ώρα περπάτημα

2 Λίτρα νερό


3 Κούπες πράσινο τσάι


4 Διαλλείματα από την δουλειά


5 Πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων 

6 μ.μ. Διάβασε ένα βιβλίο

7 Λεπτά γέλιου (τουλάχιστον!!)

8 Ώρες ύπνου

9 μ.μ Κλείσε το Ίντερνετ


10 μ.μ Ώρα για ύπνο