Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Βάλε τα φυτά στη ζωή σου: Ιούνιος

Σε αυτή την σειρά των άρθρων ασχολούμαστε με τις μηνιαίες εργασίες που πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε έναν πανέμορφο κήπο όλο το χρόνο.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Εργασίες του μήνα:
  1. Εντατική άρδευση.
  2. Συγκομιδή εποχιακών φρούτων
    (κεράσια, βερύκοκα, βύσσινα, αχλάδια)

Τι θα χρειαστώ:
  • Προγραμματιστή ποτίσματος
  • Εξαρτήματα ποτίσματος
    (σωλήνες, σταλάκτες, εκτοξευτές)

Τι φυτεύουμε:
  • Αγγούρι
    Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
    Ημέρες βλάστησης: 5-10
    Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-30 ημέρες
    Ωρίμανση: 25-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

     
  • Καλαμπόκι
    Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά
    Ημέρες βλάστησης: 5-20
    Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
    Ωρίμανση: 100-130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

     
  • Κουνουπίδι
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
  • Λάχανο
    Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
    Ημέρες βλάστησης: 7-12
    Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
    Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

     
  • Μπρόκολο
    Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
    Ημέρες βλάστησης: 3-10
    Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
    Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Tip: Αυξήστε την διάρκεια και την συχνότητα του ποτίσματος

Τον Ιούνιο τον ονομάζουμε και μελιτοφόρο  μήνα στην μελισσοκομία, γιατί η πλήρη ανάπτυξη των μελισσιών έχει επιτευχθεί, και τα βασικά μελισσοκομικά φυτά όπως το θυμάρι, το έλατο, τα αγριοτρίφυλλα, το παλιούρι, η καστανιά, ο γλυκάνισος, η σμυρνιά, και η φλαμουριά είναι παρόντα.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Καλώς ή Κακώς, ξύπνησες|

Καλημέρα!
Ξύπνησες.
Ίσως να είναι η χειρότερη μέρα της ζωής σου.
Ίσως να είναι η μέρα που ευχόσουν όλο το βράδυ να μην ξημερώσει.
Όμως, να..ξημέρωσε!
Δεν σου έγινε η «χάρη» να μην ξημερώσει.
Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμία σου να μην σηκωθείς από το κρεβάτι.

Ε, τι να κάνουμε τώρα?
Όλο το βράδυ, ίσως πολλά βράδια πιο πριν, έκανες ό,τι μπορούσες για να μην έρθει αυτή η μέρα. Το ευχόσουν, το απευχόσουν, το ζήταγες, το απαιτούσες, το προκαλούσες.
Όμως, ήρθε.

Ε, πάρτο ,λοιπόν, απόφαση και σήκω.
Σήκω από το κρεβάτι και από «τα πατώματα».

Να ξέρεις, ότι από την στιγμή που θα σηκωθείς, τότε ξεκινάει και η αντίστροφη μέτρηση αυτής της παλιομέρας που δυστυχώς ξημέρωσε.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αποφύγεις , γι’αυτό σήκω και κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς για σένα!
Μπορεί όλα να πάνε στραβά, αλλά δεν πειράζει, γιατί αύριο θα ξεκινήσει μια διαφορετική μέρα.
Μπορεί, όμως, και όλα να πάνε καλύτερα απ ότι υπολογίζεις και φαντάζεσαι όλες αυτές τις νύχτες.
Αν δεν ξυπνήσεις δεν θα το μάθεις ποτέ!

Δεν θα είναι κάθε μέρα η πιο όμορφη μέρα της ζωής σου, όμως θα πρέπει να μάθεις να ζεις αυτές τις μέρες . Και κάποια στιγμή θα έρθουν και οι πιο όμορφες μέρες της ζωής σου. Και δεν θα είναι μία…θα είναι πολλές!
Ναι θα έρθουν… το ξέρω!
Όλα τα ξέρω εγώ..
Στο υπογράφω!
Απλά σήμερα ξύπνα , σήκω και ξεκίνα…
Και όλα θα πάνε καλά!
(Είναι λίγο εκνευριστική αυτή η φράση ε?)
Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως ό,τι  και να πάει στραβά θα το ξεπεράσεις!
Όλα περνάνε
(εκτός από την έλλειψη μερέντας…)

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Αγκινάρες:Πολλά τα οφέλη για το συκώτι και όχι μόνο

Παρά το γεγονός οτι κάνουν νοστιμότατα γεύματα και συνοδευτικά γευμάτων, πιστεύεται οι αγκινάρες έχουν περισσότερη θρεπτική αξία όταν αποχυμώνονται παρά όταν μαγειρεύονται. Περιέχουν Κάλιο, Σίδηρο, Ιώδιο και Φώσφορο, καθώς και βιταμίνες Α και Β.

Ένα από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά, η αγκινάρα χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ. όπου οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για πεπτικά προβλήματα. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν σε προβλήματα που αφορούσαν το συκώτι και τον ίκτερο, η φήμη της, ωστόσο, εξαπλώθηκε τον 20ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλής ως ένα πολύ γευστικό φαγητό με πολλά και πλούσια οφέλη.Η δύναμή της συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα και είτε τις φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά και ποικίλα.


Πολλοί διαιτολόγοι αναφέρουν οτι η αγκινάρα είναι εξαιρετικά ευεργετική και μάλιστα προστατεύει τον άνθρωπο από τον διαβήτη.

Η αγκινάρα διεγείρει το συκώτι για παραγωγή και έκκριξη χολής και γι’ αυτό είναι απαραίτητη (ιδιαίτερα σε χυμό) για όσους έχουν Ίκτερο ή Ηπατική Ανεπάρκεια. 


Είναι επίσης διουρητική, γι’ αυτό είναι καλό και για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά.


Προσοχή: όχι για τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, γιατί περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.

Είναι τονωτική και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.


Τα 100 γραμμάρια αγκινάρας αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες και εκτός αυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντάς σας, στην ίδια ποσότητα, 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα.

Βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις αρθριτικών και ρευματισμών και ιδιαίτερα το ζουμί από βραστές αγκινάρες είναι εξαιρετικό για τις αιμορροΐδες(όταν πίνεται με πολύ λάδι και λίγο αλάτι)

Εμποδίζει την αύξηση της χοληστερίνης.
Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν ΔΕΝ πρέπει να τρώνε αγκινάρεςγιατί εξουδετερώνουν το σίδηρο το οποίο έχουν μεγάλη ανάγκη, ενώ η Κυναρίνη μπορεί να προκαλέσει εμετούς και κολικό στο παιδάκι.

Όλα τα οφέλη της αγκινάρας, υπάρχουν όσο αυτή είναι φρέσκια. Όταν μπαίνει στην κατάψυξη ή γίνεται τουρσί, δεν έχει καμία αξία.

Όταν μαγειρεύονται χάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. 

Θεραπευτική χρήση:
Χρησιμοποιούμε τα φύλα της αγκινάρας: Βράζουμε 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού. Δυστυχώς το ζουμί της είναι αρκετά πικρό, αλλά είναι σημαντικό να το πιείτε σκέτο και μετά μένει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα με άδειο στομάχι.
 

Όσο βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή ιώσεων, οι αγκινάρες μπορούν να σας προστατέψουν από τα να αρρωστήσετε, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν, η οποία φτάνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

Κάνουν καλό και στο hangover! Τα φύλλα της αγκινάρας, λόγω της δράσης τους στο συκώτι, θεωρείται πως μπορούν να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο, ο οποίος προέρχεται μετά από μια βραδιά με αλκοόλ.

*Πώς να διαλέξετε τις σωστές αγκινάρες
Όταν αγοράζετε αγκινάρες, φροντίστε να επιλέγετε αυτές που είναι φρέσκες και τις αισθάνεστε βαριές για το μέγεθός τους, χωρίς κοψίματα και μαυρίλες. Τα φύλλα τους πρέπει να είναι άθικτα, να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και να τρίζουν ελάχιστα όταν τα πιέζετε. Αποφύγετε τις πολύ μεγάλες και σκληρές αγκινάρες, καθώς συνήθως είναι άνοστες. Προτιμήστε να τις καταναλώσετε φρέσκες, διαφορετικά αποθηκεύστε τες σε πλαστική σακούλα μέσα στο ψυγείο για μέχρι 1 εβδομάδα.


*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθενείας: Σύμμαχος όσων Ελλήνων ταξιδεύουν στο εξωτερικό

 Έναν σημαντικό σύμμαχο, σε ζητήματα υγείας και περίθαλψης θα έχουν όσοι πολίτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι Έλληνες σε περίπτωση που επισκέπτονται όχι μόνο Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η κάρτα παρέχει στους κατόχους της τη δυνατότητα νοσηλείας σε δημόσιας δομές υγείας των χωρών της Ευρώπης, με τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που ισχύει για τους υπηκόους της χώρας – προορισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ειδική ενότητα για την ΕΚΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί δε, στην 347η Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής υπό την Ολλανδική Προεδρία (20-21 Ιουνίου), η χρήση του ιστοτόπου του ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική (best practice) για τη διάχυση της πληροφόρησης πρόσβασης των δικαιούχων ασφαλισμένων ευρωπαϊκών φορέων στο σύστημα υγείας της Ελλάδας στα αγγλικά (που έχει πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων). Η ενότητα παρέχει πληροφορίες για τις παροχές της κάρτας, την διαδικασία έκδοσής της κ.α.

Ωστόσο, η εν λόγω Κάρτα, όπως ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΠΥΥ: 

- δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,

- δεν καλύπτει τις δαπάνες σας, αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,

- δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση ΕΚΑΑ δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ αλλά ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο ανήκουν οι ασφαλισμένοι.
Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με την Κάρτα στην ιστοσελίδα: http://www.eopyy.gov.gr/EuropeanHealthInsurance/Index?a_Language=el-GR

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Επιστροφή ελαττωματικών προϊόντων: Nέοι κανόνες για καλύτερη προστασία των καταναλωτών

Κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τους δικούς του κανόνες για τα ελαττωματικά προϊόντα που αγοράζονται είτε από το διαδίκτυο είτε από τοπικά καταστήματα.

Υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές επισκευής, αντικατάστασης αλλά και στον χρόνο που έχουν διαθέσιμο οι καταναλωτές για την επιστροφή των προϊόντων.

Οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πανευρωπαϊκοί και καλύπτουν τόσο τις αγορές που πραγματοποιούνται διαδικτυακά όσο και σε καταστήματα.

Επιπλέον, ενισχύουν και τα δικαιώματα των αγοραστών:

-δίνοντας τους ελευθερία στην επιλογή διορθωτικών μέτρων: επισκευή ή αντικατάσταση και σε περίπτωση μη ικανοποιητικών συσκευών μείωση τιμής ή επιστροφή χρημάτων

-απαλλαγή του καταναλωτή να αποδείξει ότι το αγαθό ήταν ελαττωματικό κατά τη στιγμή της παράδοσης/αγοράς για ένα έτος μετά την παράδοση/αγορά.

Η ευθύνη των ελαττωματικών προϊόντων, μέχρι και δύο χρόνια μετά την αγορά τους παραμένει στους εμπόρους, ωστόσο ενδέχεται να πρέπει να αποδείξουν -κατά το δεύτερο έτος- ότι το ελάττωμα δεν προκλήθηκε από δική τους ευθύνη.

Οι νέοι κανόνες για τις αγορές ελαττωματικών προϊόντων, έρχονται μετά την απόφαση για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού στις διαδικτυακές αγορές, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2018.

(europarl.europa.eu)