Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Βάλε τα φυτά στη ζωή σου: Μάιος


Σε αυτή την σειρά των άρθρων ασχολούμαστε με τις μηνιαίες εργασίες που πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε έναν πανέμορφο κήπο όλο το χρόνο.

                        ΜΑΙΟΣ
Εργασίες του μήνα:

1) Συστηματική λίπανση και άρδευση
Οι θερμοκρασίες τον Μάιο μπορεί να έχουν εναλλαγές από πολύ υψηλές έως και χαμηλές τις απογευματινές κυρίως ώρες. Ανάλογα, λοιπόν,  με την θερμοκρασία αλλά και τον τύπο του φυρού θα πρέπει να προσαρμόζουμε την λίπανσή του και το πότισμά του.

2) Εποχιακά κηπευτικά
Αυτός ο μήνας είναι κατάλληλος για το φύτεμα εποχιακών φυτών όπως είναι οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες και άλλα πολλά.
 
3)  Λίπανση και κούρεμα χλοοτάπητα
Κάνουμε συμπληρωματική σπορά στα σημεία που ο χλοοτάπητας χάλασε
Αφαιρούνται με το χέρι τα ζιζάνια.
Πρέπει να κουρεύεται το λιγότερο κάθε 15 μέρες και κάθε εβδομάδα για να αποκτηθεί ένα τέλειο γκαζόν. 


Τι θα χρειαστούμε:
  • Εργαλεία φύτευσης
  • Χλοοκοπτική μηχανή
  • Ψεκαστήρα
  • Φυτά, σπόρους, χώμα, λίπασμα
  • Γλάστρες
  • Φίλτρα αντλιών


Τι φυτεύουμε:

Ντομάτα : Φυτεύεται από Μάιο μέχρι φθινόπωρο με αποστάσεις φύτευσης 30-90 εκατοστά..

Φασολάκι: Σπέρνεται από Μάρτιο- Μάιο και τον Ιούλιο σε βάθος 2,5 εκατοστών. Προσέχετε ώστε να μην βρέχετε τα φύλλα τους στο πότισμα.

Μπάμια: Σπέρνεται από Μάρτιο μέχρι Μάιο σε θερμοκρασίες 8- 32 °C .

Φράουλα : Φυτεύονται ανά 25-50 εκατοστά.

Πιπεριά:  Το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φωσφόρο και να είναι υγρό χωρίς να λιμνάζουν τα νερά.


Tips:
* Προσέχουμε το πότισμα όλων των φυτών που φυτεύτηκαν πρόσφατα
* Ποτίζουμε μόνο αν το νερό από τις βροχές δεν επαρκεί
* Αφαιρούμε τα λουλούδια που η άνθησή τους ολοκληρώθηκε
* Διαλέγουμε το μέγεθος της χλοοκοπτικής μηχανής ανάλογα με την έκταση του γκαζόν

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Να πηγαίνεις στον γιατρό αλλά….

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό τους γιατρούς. Οι περισσότεροι μάλιστα διατείνονται ότι «εγώ δεν πάω σε γιατρούς». Σίγουρα όλοι έχουν ένα καλό λόγο και μια κακή εμπειρία. Ίσως και πολυάριθμες κακές εμπειρίες. Άλλοι έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους ιατρικής μέσω Ιντερνετ (φυσικά) οι οποίοι είναι και αρκετά αποτελεσματικοί (αρκετές φορές).  Ορισμένοι ανταλλάσουν μάλιστα και φάρμακα με γνωστούς τους που είχαν παρόμοια συμπτώματα και θεραπεύτηκαν!
           Μα πως μπορεί να τα αρνηθεί κανείς αυτά τα γεγονότα,  αφού είναι οι προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Στην πραγματικότητα, όντως θεραπεύτηκαν οι παθήσεις τους με αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους, αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν πολύ τυχεροί που όντως είχαν κάτι που θεραπεύεται με εναλλακτικές μεθόδους ή και μόνο με θετική σκέψη. Είναι εξάλλου πάμπολλες οι ασθένειες (και σοβαρές μάλιστα) οι προερχόμενες από το άγχος και την στεναχώρια και οι οποίες θεραπεύονται με θετική σκέψη και καλή ενέργεια.
                       Όμως….

Όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι ασθένειες. Υπάρχουν και οι άλλες, που είναι αρκετά δύσκολο να τις εντοπίσεις, να τις αναγνωρίσεις, να τις διαγνώσεις και ακόμα πιο δύσκολο να τις κουράρεις και να τις θεραπεύσεις. Και σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει ούτε το Ίντερνετ ούτε ο γείτονας.
        Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να πηγαίνεις στον γιατρό. Καταλαβαίνω όμως απόλυτα τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες. Γι αυτό πάρε την κατάσταση και τον έλεγχο στα χέρια σου. Επισκέψου τακτικά τον γιατρό και:
  • Ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα σου.
     
  • Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε κάνει να βιάζεσαι. Πάρε όσο χρόνο επιθυμείς για να αναλύσεις στον γιατρό τι ακριβώς νιώθεις.
     
  • Ρώτα τον γιατρό οτιδήποτε βασανίζει το μυαλό σου.
     
  • Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Όσον αφορά την υγεία σου δεν χωράνε ντροπές. Ρώτα τα πάντα.
     
  • Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να σου απαντήσει. Εξήγησέ του ότι χρειάζεσαι να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσεις ώστε να είσαι πιο ήρεμος και προετοιμασμένος ψυχολογικά.
     
  • Ρώτησέ τον για την προέλευση των φαρμάκων που σου συνταγογραφεί.
     
  • Έχεις δικαίωμα να γνωρίζεις τι φάρμακο θα πάρεις, για ποιο λόγο και ποια είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα που αναμένονται από την λήψη του.
     
  • Επίσης, πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος  δράσης του φαρμάκου και πότε θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Έτσι θα ξέρεις ότι όντως σημειώνεις βελτίωση και ότι το φάρμακο δρά σωστά.
     
  • Ζήτα να σου γράψει εξετάσεις. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν διαρκώς βγαίνουν καλές και καθαρές οι εξετάσεις σου εσύ μην αμελείς το τακτικό σου τσεκ απ. Αν μη τι άλλο, και μόνο στην θέαση των καλών εξετάσεων θα νιώσεις ακόμα καλύτερα.
     
  • Μην εμμένεις στον «οικογενειακό ιατρό» εάν αυτός δεν καλύπτει τις προσωπικές σου ανάγκες και δεν σε κάνει να νιώθεις άνετα, οικεία, σίγουρα και ασφάλεια. Υπάρχουν εξαιρετικοί ιατροί που θα σε αντιμετωπίσουν ως άνθρωπο και όχι ως πελάτη.
     
  • Αν κάτι σου άφησε κενά ή απορίες, μην μένεις με το άγχος και την αμφιβολία, πάρε και μια δεύτερη γνώμη.
     
  • Ρώτα τον φαρμακοποιό σου για την προέλευση των φαρμάκων που σου συνταγογραφήθηκαν. Μάθε για τις αντενδείξεις και τις ενδείξεις τους ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα λαμβάνεις το σωστό και όχι το πιο διαφημισμένο.
     
Να θυμάσαι πάντα ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για εσένα περισσότερο από τον εαυτό σου. Έχεις κάθε δικαίωμα τα ρωτήσεις κάθε λεπτομέρεια που σε αφορά και οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να σου απαντήσουν αναλυτικά για ό,τι απορία έχεις.  

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Απενοχοποιώντας τον καταναλωτισμό ?

Οι λόγοι που μας ωθούν στην κατανάλωση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας ποικίλουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την συναισθηματική κατάσταση, εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες και την πραγματική ανάγκη για χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Είναι χρήσιμο να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αυτούς τους λόγους και να κατανοούμε τα αίτια πίσω από τις πράξεις μας. Μόνο έτσι θα δρούμε συνειδητά και θα έχουν οι πράξεις μας το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Για παράδειγμα, αν βγούμε για ψώνια επειδή είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά και πρέπει να νιώσουμε καλύτερα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και να δράσουμε συνειδητά. Διότι, αν πείσουμε τον εαυτό μας ότι για παράδειγμα, ψωνίζουμε επειδή όντως χρειαζόμαστε κάτι, τότε θα γυρίσουμε σπίτι, έχοντας ψωνίσει ένα σωρό πράγματα και πάλι θα νιώθουμε το ίδιο κενό, γιατί τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως ούτε χρειαζόμασταν πραγματικά αυτό που πήραμε (όπως είχαμε πείσει τον εαυτό μας να πιστεύει) ούτε και νιώσαμε την ικανοποίηση της διασκέδασης μέσω του καταναλωτισμού (γιατί έχουμε μάθει στον εαυτό μας ότι αυτό είναι ένα «κακό» είδος διασκέδασης).

Στην πραγματικότητα, άσχετα με το τι πιστεύουν οι άλλοι, ο καταναλωτισμός είναι μια μορφή διασκέδασης για αρκετούς ανθρώπους. Μπορεί αρκετές κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές θεωρίες να υποστηρίζουν ότι ο καταναλωτισμός είναι η πηγή όλων των κακών σε αυτή τη γή, όμως αποτελεί άλλο ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πιο ανοιχτό μυαλό και πιο ενσυνείδητη σκέψη. Δεν είναι όλοι άνθρωποι ίδιοι και σίγουρα δεν αποτελούν όλοι οι άνθρωποι μια μονάδα σε ένα ποσοστό. Το να προσπαθείς να βγάλεις ποσοστά αναφορικά με ανθρώπινες συμπεριφορές και συναισθήματα αν μη τι άλλο θα οδηγήσει σε επισφαλή συμπεράσματα.

Το ίδιο ισχύει και για τον καταναλωτισμό. Δεν ικανοποιούνται όλοι οι άνθρωποι με ταξίδια, με ηλιοβασιλέματα και με μια βόλτα στην εξοχή. Είναι έτσι ο χαρακτήρας τους. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ενσωματωθεί στο υποσυνείδητό μας (κυρίως μέσω του διαδικτύου) η κουλτούρα «πούλα το σπίτι και τα υπάρχοντά σου και γύρισε τον κόσμο».

 Αυτή είναι πραγματικά μια υπέροχη ιδέα! Θα ανοίξουν οι ορίζοντες, θα γνωρίσεις τόσους ανθρώπους, θα επισκεφθείς  τόσα υπέροχα και μαγευτικά μέρη και θα μαζέψεις πολλές ιδιαίτερες εμπειρίες. Προσωπικά το βρίσκω κάτι ιδανικό! Το ότι το βρίσκω όμως εγώ ιδανικό δεν σημαίνει ότι είναι ιδανικό σε όλους. Και προπάντων, φευ, δεν σημαίνει ότι όσοι δεν το βρίσκουν ιδανικό είναι λιγότερο έξυπνοι ή λιγότερο άνθρωποι.

Η μόνη υποχρέωση που έχουμε σε αυτόν τον πλανήτη είναι να σεβόμαστε πρώτα τον ίδιο τον πλανήτη μου μας φιλοξενεί, έπειτα τα ζώα και τέλος ο ένας τον άλλον. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ακολουθούμε όλοι τυφλά αυτό που επιτάσσουν κάθε φορά οι κουλτουριάριδες, οι διαφορετικοί, οι ταξιδευτές, οι καταναλωτικοί, οι σεμνοί, οι πιστοί, οι βαρετοί, οι διαβαστεροί και ούτω καθεξής.  Το μόνο που έχεις υποχρέωση είναι να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου.
Να ξέρεις ότι κάνεις κάτι επειδή το θέλεις, επειδή σε ικανοποιεί πλήρως, επειδή δεν πληγώνει κανέναν άλλον και δεν σε ευτελίζει ως προσωπικότητα ψυχή τε και σώματι.

Έχοντας, λοιπόν, πάντα κατά νού την υποχρέωση για σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας και πάντα δρώντας με την σιγουριά ότι οι πράξεις μας δεν κάνουν κακό σε άλλο έμβιο ον (ζώα, άνθρωπος) και τον πλανήτη που ζούμε μπορούμε να επιλέξουμε την διασκέδαση που επιθυμούμε. Αν θέλεις να αγοράσεις άλλο ένα μπλουζάκι, και άλλο ένα και άλλο ένα, μπορείς να το κάνεις!! Αρκεί να είσαι σίγουρος:
  1. Ότι θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενο
  2. Ότι θα σε ικανοποιήσει
  3. Ότι η εταιρία από την οποία αγοράζεις σέβεται το περιβάλλον κατά την διάρκεια παραγωγής και διανομής των προϊόντων της.
  4. Ότι η εταιρία από την οποία αγοράζεις σέβεται τα ζώα κατά την διάρκεια παραγωγής και διανομής των προϊόντων της.
  5. Ότι η εταιρία από την οποία αγοράζεις σέβεται την ανθρώπινη εργασία κατά την διάρκεια παραγωγής και διανομής των προϊόντων της.
Οι πράξεις μας δεν προκαλούν κακό αν ξέρουμε τι συνεπάγονται και με ποιο σκοπό τις κάνουμε. Αν οι προθέσεις μας είναι αγνές και έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε πως οι πράξεις μας δεν έχουν επιβλαβείς συνέπειες, τότε δεν μπορεί κανείς να μας πεί ότι κάνουμε λάθος επιλογές και να μας υποδείξει τον σωστό τρόπο διασκέδασης.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πόσες αυτοδικίες πράττεις την ημέρα?

Πόσες φορές έχουμε νιώσει να μας πνίγει το δίκιο? Να μας βγάζει εκτός εαυτού η αδικία? Να θεωρούμε μια πράξη αυτονόητη από την στιγμή που έχουμε κάθε δικαίωμα να την κάνουμε? Εκτός από τις διάφορες άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις στις οποίες μπορούμε να προβούμε αν λάβουμε τον νόμο στα χέρια μας, θα έχουμε κάνει και το έγκλημα της Αυτοδικίας.

       Συγκεκριμένα κατ΄ άρθρο 331 Π.Κ.  «Όποιος ασκεί αυθαίρετα αξίωση σχετική με δικαίωμα που ή το έχει πραγματικά ή από πεποίθηση το οικειοποιείται, τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.».  Το άρθρο 331 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.3δ άρθρου 24  Ν.4055/2012,ΦΕΚ Α 51/12.3.2012. `Εναρξη ισχύος 2 Απριλίου 2012.

     Αυτοδικία διαπράττει όποιος ασκεί ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ αξίωση, σχετική με δικαίωμα, που έχει πραγματικά ή νομίζει ότι έχει και η ποινική δίωξη ασκείται μόνον κατόπιν (έγκαιρης) έγκλησης του παθόντος.

Με άλλα λόγια, η αυτοδικία συντελείται κάθε φορά που κάποιος, αν και έχει δικαίωμα, δεν ακολουθεί τον δρόμο της Δικαιοσύνης αλλά επιλέγει να κατοχυρώσει το δικαίωμά του με άλλα μέσα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το αξιούμενο δικαίωμα να είναι δικαστικώς επιδιώξιμο, δηλαδή να παρείχε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό.

Η ποινική δίωξη κατά αυτού που έπραξε την αυτοδικία ασκείται μόνο κατόπιν εγκλήσεως αυτού που έχει έννομο συμφέρον και που θεωρεί πως έπαθε βλάβη από την πράξη. Σε περίπτωση μη υποβολής ή μη έγκαιρης υποβολής (παρέλευση τρίμηνου από της τέλεσης της ή από του χρόνου της γνώσης τέλεσης της και του δράστη της) η ποινική δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη ή παύει οριστικά αντίστοιχα, με υποβολή σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου.