Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Να πηγαίνεις στον γιατρό αλλά….

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό τους γιατρούς. Οι περισσότεροι μάλιστα διατείνονται ότι «εγώ δεν πάω σε γιατρούς». Σίγουρα όλοι έχουν ένα καλό λόγο και μια κακή εμπειρία. Ίσως και πολυάριθμες κακές εμπειρίες. Άλλοι έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους ιατρικής μέσω Ιντερνετ (φυσικά) οι οποίοι είναι και αρκετά αποτελεσματικοί (αρκετές φορές).  Ορισμένοι ανταλλάσουν μάλιστα και φάρμακα με γνωστούς τους που είχαν παρόμοια συμπτώματα και θεραπεύτηκαν!
           Μα πως μπορεί να τα αρνηθεί κανείς αυτά τα γεγονότα,  αφού είναι οι προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Στην πραγματικότητα, όντως θεραπεύτηκαν οι παθήσεις τους με αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους, αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν πολύ τυχεροί που όντως είχαν κάτι που θεραπεύεται με εναλλακτικές μεθόδους ή και μόνο με θετική σκέψη. Είναι εξάλλου πάμπολλες οι ασθένειες (και σοβαρές μάλιστα) οι προερχόμενες από το άγχος και την στεναχώρια και οι οποίες θεραπεύονται με θετική σκέψη και καλή ενέργεια.
                       Όμως….

Όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι ασθένειες. Υπάρχουν και οι άλλες, που είναι αρκετά δύσκολο να τις εντοπίσεις, να τις αναγνωρίσεις, να τις διαγνώσεις και ακόμα πιο δύσκολο να τις κουράρεις και να τις θεραπεύσεις. Και σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει ούτε το Ίντερνετ ούτε ο γείτονας.
        Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να πηγαίνεις στον γιατρό. Καταλαβαίνω όμως απόλυτα τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες. Γι αυτό πάρε την κατάσταση και τον έλεγχο στα χέρια σου. Επισκέψου τακτικά τον γιατρό και:
  • Ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα σου.
     
  • Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε κάνει να βιάζεσαι. Πάρε όσο χρόνο επιθυμείς για να αναλύσεις στον γιατρό τι ακριβώς νιώθεις.
     
  • Ρώτα τον γιατρό οτιδήποτε βασανίζει το μυαλό σου.
     
  • Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Όσον αφορά την υγεία σου δεν χωράνε ντροπές. Ρώτα τα πάντα.
     
  • Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να σου απαντήσει. Εξήγησέ του ότι χρειάζεσαι να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσεις ώστε να είσαι πιο ήρεμος και προετοιμασμένος ψυχολογικά.
     
  • Ρώτησέ τον για την προέλευση των φαρμάκων που σου συνταγογραφεί.
     
  • Έχεις δικαίωμα να γνωρίζεις τι φάρμακο θα πάρεις, για ποιο λόγο και ποια είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα που αναμένονται από την λήψη του.
     
  • Επίσης, πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος  δράσης του φαρμάκου και πότε θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα. Έτσι θα ξέρεις ότι όντως σημειώνεις βελτίωση και ότι το φάρμακο δρά σωστά.
     
  • Ζήτα να σου γράψει εξετάσεις. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν διαρκώς βγαίνουν καλές και καθαρές οι εξετάσεις σου εσύ μην αμελείς το τακτικό σου τσεκ απ. Αν μη τι άλλο, και μόνο στην θέαση των καλών εξετάσεων θα νιώσεις ακόμα καλύτερα.
     
  • Μην εμμένεις στον «οικογενειακό ιατρό» εάν αυτός δεν καλύπτει τις προσωπικές σου ανάγκες και δεν σε κάνει να νιώθεις άνετα, οικεία, σίγουρα και ασφάλεια. Υπάρχουν εξαιρετικοί ιατροί που θα σε αντιμετωπίσουν ως άνθρωπο και όχι ως πελάτη.
     
  • Αν κάτι σου άφησε κενά ή απορίες, μην μένεις με το άγχος και την αμφιβολία, πάρε και μια δεύτερη γνώμη.
     
  • Ρώτα τον φαρμακοποιό σου για την προέλευση των φαρμάκων που σου συνταγογραφήθηκαν. Μάθε για τις αντενδείξεις και τις ενδείξεις τους ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα λαμβάνεις το σωστό και όχι το πιο διαφημισμένο.
     
Να θυμάσαι πάντα ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για εσένα περισσότερο από τον εαυτό σου. Έχεις κάθε δικαίωμα τα ρωτήσεις κάθε λεπτομέρεια που σε αφορά και οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να σου απαντήσουν αναλυτικά για ό,τι απορία έχεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου