Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ?

 Η πληροφόρηση σε καμία περίπτωση δεν εξισώνεται με γνώση, με εκπαίδευση, με μόρφωση .

Ζούμε (και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας) στην εποχή της πληροφόρησης. Μιας πληροφόρησης τόσο ραγδαίας που πολλές φορές πληροφορούμαστε για ένα γεγονός πριν καν συμβεί!!

Ο τρόπος, δε, που λαμβάνουμε την πληροφορία, είναι τόσο καλά οργανωμένος, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δεύτερη σκέψη, ως προς την γνησιότητα ή μη της πληροφορίας.
Με απλή Ελληνική αργκό « καταπίνουμε αμάσητο οτιδήποτε μας πλασάρουν» και λέμε και ευχαριστώ που μας το πλασάρουν!

Είναι κοινό μυστικό.

Η απορία όμως είναι «γιατί»?

Η απάντηση είναι επίσης κοινό μυστικό.

«Επειδή έτσι μας έχουν μάθει.»

Επειδή υπάρχει και ευδοκιμεί η νοοτροπία ότι «όποιος μιλάει, και δη δημόσια, κάτι παραπάνω θα ξέρει».

«’Εχει το θάρρος της γνώμης του άρα θα έχει μελετήσει αυτά που λέει.»

«Για να βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται κάτι παραπάνω από μας θα ξέρει.»

Η πραγματικότητα βρίσκεται έτη φωτός μακριά.

Η πραγματική γνώση είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται να σε μορφώσει, να σε εκπαιδεύσει και να σου παρέχει γνώση.
Είναι σε αυτή τη σκοτεινή, σκληρή και εγωιστική φύση του ανθρώπου και κυρίως του ανθρώπου με εξουσία να σε θέλει υποδεέστερο του ώστε να συντηρείται εις βάρος σου στην εξουσία.

Σταμάτα, λοιπόν, να αποζητάς να λαμβάνεις πληροφορίες και αφιέρωσε τις προσπάθειές σου στο να λαμβάνεις γνώση. Μόνο έτσι θα μπορείς να φιλτράρεις και να αξιολογείς τις πληροφορίες που σου «σερβίρουν».

Οι τρόποι πολλοί.

Οι φορείς στην χώρα μας, ακόμα περισσότεροι.

Πόσοι όμως πολίτες ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του κεκτημένου τους?
Πόσοι πολίτες έχουν ασχοληθεί να μάθουν ότι δικαιούνται και ότι υπάρχουν φορείς να τους παρέχουν δωρεάν δια βίου εκπαίδευση?
Πόσοι πολίτες  έχουν ασχοληθεί να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πέρα από το πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης?  

Όχι, οι πολλές ώρες δουλειάς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αποτελούν σοβαρή δικαιολογία!

Τα πολυάριθμα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν στην χώρα μας, τόσο τα διαδικτυακά όσο τα τοπικά (με φυσική παρουσία διδάσκοντος), με ευέλικτα ωράρια και διάφορα προγράμματα σπουδών  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δικαιολογίες.

Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να σε μορφώσει και να σου δημιουργήσει κριτική σκέψη αν δεν το κάνεις μόνος σου.

Μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου στο πρόγραμμα τυπικής-υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θεσμοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση πάντα εναρμονισμένο με την δική της ιδεολογία.

Μην περιορίζεις τις γνώσεις σου στα ψίχουλα των πληροφοριών που επιλεκτικά αποφασίζουν να σε ταΐσουν τα διάφορα ιστολόγια και τα μέσα μαζική ενημέρωσης.

Στην σκληρή, απαιτητική και ύπουλη «παλιοκοινωνία» που ζούμε δεν αρκεί να πατάξουμε τον αναλφαβητισμό.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να μορφώσουμε κοινωνικά τους εαυτούς μας.

Να προστατευτούμε από όσους επιβουλεύονται την πνευματική μας ελευθερία και όσους προσπαθούν να περιορίσουν την νοητική μας ικανότητα.

Η γνώση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το μυαλό δουλεύει όσο το δουλεύεις. Αν συνεχίσεις να του δίνεις μασημένες πληροφορίες τότε και αυτό θα σταματήσει να λειτουργεί κριτικά.

Όλοι όσοι σου παρέχουν ενημέρωση δεν έχουν πάντα σκοπό να σε διαφωτίσουν.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σύνταγμα 'Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας

 Σύνταγμα
'Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας
"1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
2. H Eλλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών."
                           *************************************************

           Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 του Συντάγματος των Ελλήνων κατοχυρώνεται η Αρχή του απαραβίαστου της ανθρώπινης αξίας.

              Η ανθρώπινη αξία έχει οριστεί ως το σύνολο των γενικών , υλικών, πνευματικών και κοινωνικών γνωρισμάτων του ανθρώπινου γένους.

              Το άρθρο 2 στην παράγραφο 1 καθιερώνει ως « πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» τον σεβασμό και την προστασία του ανθρώπου.
(Επίσης, το άρθρο 7 παράγραφος 2 και το άρθρο 106 παράγραφος 2 του Συντάγματος των Ελλήνων απαγορεύουν την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομικής πρωτοβουλίας σε βάρος της.)

           Σύμφωνα με το άρθ.2 παρ.1, πρακτικά συνεπάγεται η υποχρέωση του κράτους για την λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και την ευημερία τους.

      Οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια του Κράτους προς αυτό θεωρείται αντίθετη στο Σύνταγμα και επιφέρει σωρεία ευθυνών.

    Το Κράτος και τα όργανά του οφείλουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους να μην ευτελίζουν του ανθρώπους, να ενεργούν ΠΑΝΤΑ με σεβασμό προς αυτούς και έχοντας ΠΑΝΤΑ ως κύρια μέριμνά τους την προστασία των πολιτών.

       Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί απευθείας κριτήριο για την αξιολόγηση της συνταγματικότητας μια ρύθμισης ή και μιας κοινωνικής συμπεριφοράς.

      ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί αυτοσκοπό του Κράτους η προστασία της αξίας του ανθρώπου και να μην υποβιβάζεται με διάφορες ενέργειες και αποφάσεις των εκάστοτε κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

      Η υπ’αρίθμ. 40/1998 απόφαση του Αρείου Πάγου ( Ολ, ΤοΣ 1999, 103) δέχθηκε ακόμα,  ότι «στην αξία του ανθρώπου περιλαμβάνεται πρωτίστως  η ανθρώπινη προσωπικότητα ως εσωτερικό συναίσθημα τιμής και ως κοινωνική αναγνώριση υπόληψης».

      Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προστασία αρχίζει ήδη πριν την γέννηση και αφορά και το κυοφορούμενο. 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Συναινετικό Διαζύγιο: Η νέα διαδικασία μετά το ν.4509/2017

Εγκύκλιο με θέμα «Συναινετικό διαζύγιο (Ν. 4509/2017, άρθρο 22)» σχετικά με το νέο τρόπο συναινετικής λύσης του γάμου εξέδωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Η Εγκύκλιος αναφέρει τα εξής: 

"Με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 4509/2017 (ΦΕΚ 201 Α/22-12-2017) αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 1438 και 1441 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες το συναινετικό διαζύγιο απαγγελλόταν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, και εφεξής ορίζεται ότι η συναινετική λύση του γάμου χωρεί μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο και καθορίζεται λεπτομερώς η διαδικασία που ακολουθείται.

Βάση για την έναρξη της νέας διαδικασίας αποτελεί η έγγραφη συμφωνία των συζύγων περί λύσεως του γάμου τους.

Η συμφωνία συνάπτεται εγγράφως είτε μεταξύ των συζύγων με την παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων τους και επικυρώνεται το γνήσιο της επί του εγγράφου υπογραφής των συζύγων (όχι των δικηγόρων) από την Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη της λύσεως του γάμου τους, είτε μόνον από τους δικηγόρους τους, εφόσον ο κάθε σύζυγος έχει προηγουμένως χορηγήσει στον δικηγόρο του ειδική πληρεξουσιότητα για τον σκοπό αυτό με συμβολαιογραφικό έγγραφο, στο οποίο περιέχονται οι όροι της κοινής τους συμφωνίας (συναποστέλλεται σχετικό σχέδιο). Το ειδικό αυτό πληρεξούσιο ισχύει μόνο για ένα μήνα.

Τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να συνάψουν γάμο (άρθρα 1350 επ. ΑΚ), έχουν και την ικανότητα να συνάψουν συμφωνία για τη λύση του.

Οι ανήλικοι και οι τελούντες σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση μπορούν να συνάπτουν συμφωνία λύσεως του γάμου τους χωρίς άδεια του δικαστηρίου ή συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 594 ΚΠολΔ.

Η συμφωνία των συζύγων δεν εξαρτάται από όρους ή προθεσμίες ή αιρέσεις. Αν τυχόν περιληφθούν στο κείμενο της έγγραφης συμφωνίας την καθιστούν ανύπαρκτη, διότι θεωρείται ότι αίρουν την συναίνεση.

Σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων, ουσιαστική προϋπόθεση του συναινετικού διαζυγίου αποτελεί η συμφωνία για την επιμέλεια αυτών, την επικοινωνία με αυτά και την διατροφή τους. Η συμφωνία αυτή δύναται είτε να εμπεριέχεται στην συμφωνία των συζύγων για την λύση του γάμου τους, είτε σε άλλη έγγραφη συμφωνία, η οποία συνάπτεται, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1441 ΑΚ, δηλ. είτε από τους συζύγους και τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, είτε από τους εφοδιασμένους με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο δικηγόρους τους.
Η ως άνω συμφωνία ισχύει για δύο (2) έτη τουλάχιστον –με δυνατότητα σύναψης νέας με την ίδια διαδικασία–, εκτός κι αν τα ανήλικα τέκνα ενηλικιώνονται προ της παρόδου της διετίας, οπότε ισχύει μέχρι της ενηλικιώσεώς τους. Στην συγκεκριμένη διάταξη γίνεται ρητή πρόβλεψη μόνο για τα ανήλικα τέκνα. Θέματα διατροφής π.χ. ενηλίκων αλλά αναπήρων τέκνων ή σπουδαστών ή του/της πρώην συζύγου ρυθμίζονται από τις λοιπές διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1442 έως 1446 και 1485 επ.).

Η συναφθείσα, κατά τ’ ανωτέρω, έγγραφη κοινή συμφωνία των συζύγων για α) την λύση του γάμου τους και β) τη ρύθμιση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους, της επικοινωνίας τους με αυτά και την διατροφή τους υποβάλλεται στο συμβολαιογράφο, που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη της λύσεως του γάμου τους είτε από τους συζύγους με θεωρημένο επ’ αυτής το γνήσιο της υπογραφής τους από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου, οι οποίοι παρίστανται, μετά των δικηγόρων τους, είτε διά των εφοδιασμένων με το ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο δικηγόρων τους, όπως προαναφέρθηκε.

Για την κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της συναινετικής λύσης του γάμου απαιτούνται:

α) Η έγγραφη συμφωνία των συζύγων, σύμφωνα με τ’ ανωτέρω, η οποία ενσωματώνεται στην συμβολαιογραφική πράξη και το πρωτότυπό της προσαρτάται σ΄ αυτή.

β) Η παρέλευση τουλάχιστον δεκαημέρου από την επομένη της ημερομηνίας θεώρησης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων επί της εγγράφου συμφωνίας από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου....

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής .

            Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση.
         Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Και είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Με το ψαλίδι κόβανε την κυρά Σαρακοστή και την κρεμούσαν στον τοίχο. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι.
           Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Αλλού την έκαναν και πάνινη την “κυρά Σαρακοστή” τους και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό.
 


Η κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή
που’ ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.

Την κυρά Σαρακοστή
Όλοι φτιάξτε την μαζί
Με αλεύρι και νερό
Έτοιμη είναι στο λεπτό!

Πόδια πρέπει να έχει εφτά
Τις εβδομάδες να μετρά!
Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί;
Κάνει νηστεία αυστηρή
Μέχρι του Πάσχα την Κυριακή.

Αυτοί είναι οι στίχοι που απαγγέλλουν όταν όλοι μαζί στην κουζίνα ζυμώνουν και πλάθουν την «Κυρά Σαρακοστή», μια κούκλα από νηστίσιμο ζυμάρι.
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι, για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε!

Κυρα Σαρακοστή απο Χαρτόνι: 
 
Πώς θα την φτιάξετε
1. Τυπώστε την κυρία Σαρακοστή που σας αρέσει
2. Κόψτε την γύρω γύρω
3. Ζωγραφίστε την
4. και κολλήστε την στο ψυγείο σας

Τι κάνετε μετά…
• Στην συνέχεια κάθε Σάββατο κόβετε ένα πόδι μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που κόβετε και το τελευταίο.
• Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για την Σαρακοστή και να μετρήσουν τις μέρες μέχρι το Πάσχα.
 


Η κυρα- Σαρακοστή από ζυμάρι

Το αλατοζυμο είναι ένα σπουδαίο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές κατασκευές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. 

Συστατικά
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρύφαλλο ή μαχλέπι
Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.
Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».
 


Λίγα μυστικά ακόμα
Την ώρα του ζυμώματος μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει σχεδόν με τίποτα η ζύμη μας.

Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε.

Καλή Σαρακοστή!