Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σύνταγμα 'Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας

 Σύνταγμα
'Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας
"1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
2. H Eλλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών."
                           *************************************************

           Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 του Συντάγματος των Ελλήνων κατοχυρώνεται η Αρχή του απαραβίαστου της ανθρώπινης αξίας.

              Η ανθρώπινη αξία έχει οριστεί ως το σύνολο των γενικών , υλικών, πνευματικών και κοινωνικών γνωρισμάτων του ανθρώπινου γένους.

              Το άρθρο 2 στην παράγραφο 1 καθιερώνει ως « πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» τον σεβασμό και την προστασία του ανθρώπου.
(Επίσης, το άρθρο 7 παράγραφος 2 και το άρθρο 106 παράγραφος 2 του Συντάγματος των Ελλήνων απαγορεύουν την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομικής πρωτοβουλίας σε βάρος της.)

           Σύμφωνα με το άρθ.2 παρ.1, πρακτικά συνεπάγεται η υποχρέωση του κράτους για την λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και την ευημερία τους.

      Οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια του Κράτους προς αυτό θεωρείται αντίθετη στο Σύνταγμα και επιφέρει σωρεία ευθυνών.

    Το Κράτος και τα όργανά του οφείλουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους να μην ευτελίζουν του ανθρώπους, να ενεργούν ΠΑΝΤΑ με σεβασμό προς αυτούς και έχοντας ΠΑΝΤΑ ως κύρια μέριμνά τους την προστασία των πολιτών.

       Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί απευθείας κριτήριο για την αξιολόγηση της συνταγματικότητας μια ρύθμισης ή και μιας κοινωνικής συμπεριφοράς.

      ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί αυτοσκοπό του Κράτους η προστασία της αξίας του ανθρώπου και να μην υποβιβάζεται με διάφορες ενέργειες και αποφάσεις των εκάστοτε κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

      Η υπ’αρίθμ. 40/1998 απόφαση του Αρείου Πάγου ( Ολ, ΤοΣ 1999, 103) δέχθηκε ακόμα,  ότι «στην αξία του ανθρώπου περιλαμβάνεται πρωτίστως  η ανθρώπινη προσωπικότητα ως εσωτερικό συναίσθημα τιμής και ως κοινωνική αναγνώριση υπόληψης».

      Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προστασία αρχίζει ήδη πριν την γέννηση και αφορά και το κυοφορούμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου