Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Πόσοι φόροι μεταβιβάσεως από επαχθή αιτία υπάρχουν?

Tρείς είναι οι  φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αιτία:

Α. Φόρος μεταβίβασης. Τον πληρώνει ο αγοραστής του ακινήτου και υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η τελευταία είναι υψηλότερη από την αντικειμενική. Ο συντελεστής αυτός ήταν έως την 31 Δεκεμβρίου 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για υψηλότερη αξία.

Β. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Ο φόρος αυτός βαρύνει τον πωλητή.
Αρχικά επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εξαιτίας των ασαφειών στην εφαρμογή του οι μεταβιβάσεις πάγωσαν. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Ως τιμή πώλησης ορίζεται το πραγματικά καταβαλλόμενο τίμημα, ακόμη και αν είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία. Ως τιμή αγοράς θεωρείται η αξία που αναγράφεται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έως τις 31-12-1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας. Στο ποσό της υπεραξίας που προκύπτει στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου. Στο ποσό που απομένει αφαιρείται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ και στο υπόλοιπο εφαρμόζεται συντελεστής 15%.  (Ν..4172/2013  άρθρο 41).

Με την ΠΟΛ. 1251/5-12-2014 εδόθησαν συμπληρωματικές οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας για τις περιπτώσεις :

1. Νομικές και πραγματικές μεταβολές επί ακινήτου μεταξύ του χρόνου κτήσης και του χρόνου πώλησης.

α) Ένταξη αγροτεμαχίων εντός οικισμού.
β) Αλλαγή χρήσης
γ) Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος
δ) Συνένωση διαμερισμάτων αυτοτελών με διαφορετικούς χρόνους κτήσης.
ε) Απαλλοτρίωση τμήματος ακινήτου

2. Διόρθωση συμβολαίου

3. Τιμή κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις

α) Ανέγερση με αυτεπιστασία ή αντιπαροχή
β) Πολεοδομική τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής
γ) Πολεοδομική τακτοποίηση μερικώς αυθαίρετης κατασκευής
δ)Επί χρησικτησίας η τιμή κτήσης του ακινήτου προσδιορίζεται σύμφωνα με  την  περίπτωση γ' της παρ. 2 του άρθρου 41, δηλαδή με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών.
ε) Παραχώρηση λόγω αγροτικής ή αστικής αποκατάστασης ή αναδασμού
στ) Κύρωση πράξης εφαρμογής
ζ) Έγκριση πολεοδομικής μελέτης
η) Επικύρωση ανώμαλης δικαιοπραξίας
θ) Κτήση με αναγκαστικό πλειστηριασμό
ι) Κτήση λόγω διανομής

4. Επικαρπία- Ψιλή Κυριότητα
α) Σε περίπτωση διάσπασης της πλήρους κυριότητας σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία και πώλησης, στη συνέχεια, ταυτόχρονα από τον ψιλό κύριο και τον επικαρπωτή του ακινήτου, τόσο ο χρόνος όσο και η αξία κτήσης, καθορίζονται με βάση το χρόνο της διάσπασης.
β) Συνένωση ψιλής κυριότητας – επικαρπίας

5. Μεταβίβαση κληρονομιαίου ακινήτου ή δικαιώματος για το οποίο έχει συσταθεί καταπίστευμα

6. Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης ( ΠΟΛ 1168/2014 ΑΥΟ (ΦΕΚ Β' 1724/27)

7. Διαφορετικοί-διαδοχικοί χρόνοι κτήσης του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος.

8. Ειδικές περιπτώσεις
α) Αυτούσια διανομή, συνένωση ακινήτων και πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη.
β) Ανταλλαγή ακινήτων
γ) Απόκτηση τίτλων, ένας εκ των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί

9. Περιπτώσεις της παραγράφου 27 του άρθρου 72 του ν.4172/2013

10. Υπολογισμός των ετών διακράτησης και εφαρμογή της έκπτωσης ύψους 25.000 ευρώ ανά ακίνητο

11. Υποβολή δηλώσεων υπολογισμού φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας και απόδοσης του φόρου.

12. Υποχρεώσεις συμβολαιογράφων

13.  Μεταβίβαση ακινήτου που προήλθε μερικώς από ανέγερση

Αναστολή ισχύος του φόρου υπεραξίας :
Το Υπουργείο Οικονομικών με το από 19/12/2014 Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 για να τονωθεί η αγορά ακινήτων και για ναδώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας.
Έτσι στο άρθρο 72 του ν.4172/13 παρ. 33 προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία : «α. Η ισχύς του άρθρου 41 του παρόντος Κώδικα αναστέλλεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016. β. Η διάταξη της παρούσας παραγράφου τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015»

Γ. ΦΠΑ 23%. Επιβάλλεται στις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ της αξίας των δαπανών για την ανέγερση του ακινήτου (απολογιστικό κόστος) και στην τιμή της πώλησης. Η τιμή πώλησης θεωρείται η μεγαλύτερη μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο σχετικό συμβόλαιο. Στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτων με ΦΠΑ δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στον πωλητή καθώς είναι επιτηδευματίας και φορολογείται με συντελεστή 26% για το κέρδος του.

Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο των κ.κ.Ορέστη Αράπογλου και Ορέστη Σειμένη, καθηγητή φορολογίας
Πηγή: Φορολογικά Νέα

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τις θερινές εκπτώσεις

 Διευκρινίσεις και οδηγίες για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 15 Ιουλίου δίνει η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), με επιστολή προς τις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας.
 
Η ΕΣΕΕ έθεσε, επίσης, στη διάθεση των εμπορικών συλλόγων και των ομοσπονδιών 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και, κατ' επέκταση, στους καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΣΕΕ για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αυτή αφήνει.
Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία επισημαίνει:
Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου έως και την Παρασκευή, 31 Αυγούστου. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
 
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
Η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.
 
Αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ισχύει για πάντα.
 
Επιβάλλεται, λοιπόν, προσοχή από τους καταστηματάρχες που θα συμμετάσχουν στις εκπτώσεις, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ' όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό έκπτωσης.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Εφόσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο ως προς την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

 
Σύμφωνα με το ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018. Το πλαίσιο ωραρίου για τη συγκεκριμένη Κυριακή καθορίζεται από τις 11.00 έως τις 20.00.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «... Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά. Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό, καθώς οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε "δεύτερη μοίρα".
 
Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την "εισαγόμενη κατανάλωση" που αυτήν την περίοδο εντείνεται, ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, αυτή η βοήθεια υφίσταται, αλλά όχι για όλες τις πόλεις της χώρας και όχι για όλες τις περιοχές της Αθήνας.
 
Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν αυτοί οι αριθμοί, θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, με την προϋπόθεση ότι η ένταση του τουρισμού θα αποτυπωθεί με θετικά αποτελέσματα τουριστικών εσόδων στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου».

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Διακοπές? Έξοδα? How to!

-Επ τι έγινε?
- Καλά μωρέ εδώ, ζεσταινόμαστε!!
-Πφ.. Μην το συζητάς…. Τι κάνετε? Θα πάτε διακοπές?
-Διακοπές??!! Τι διακοπές??!! Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε τα κοινόχρηστα! Οι μόνες διακοπές που θα δούμε, φίλε, φέτος το καλοκαίρι είναι της ΔΕΗ!!

Μια συζήτηση που όλοι κάναμε φέτος το καλοκαίρι.
Για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές είναι ένα μακρινό όνειρο καθώς οι υποχρεώσεις (κυρίως οι οικονομικές)μας το αποκλείουν.
Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, δεν χρειάζεται να επισκεφθείς την Γαλλική Ριβιέρα για να νιώσεις ότι πήγες διακοπές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σε κάνουν να ξεσκάσεις και να γεμίσεις μπαταρίες χωρίς να αδειάσεις το (ήδη  μισοάδειο) πορτοφόλι! Δες μερικούς τρόπους:



Google it!  
  • Μπες στο Gps σου ή στο Google maps, βρες την τοποθεσία σου και τσέκαρε τα κοντινά μέρη στον τόπο σου, που ενδείκνυνται για μικρές, σύντομες και οικονομικές αποδράσεις. Επέλεξε μέρη που να απέχουν γύρω στο μισάωρο ή λίγο παραπάνω από την πόλη σου και που δεν έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν. Σίγουρα όλο και κάποιο τέτοιο μέρος θα υπάρχει, που δεν έχεις εξερευνήσει στην περιοχή σου και σίγουρα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον εκεί. Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη με μικρούς κρυμμένους θησαυρούς.  Μια μονοήμερη εκδρομή είναι μια καλή λύση για να ξεφύγεις από την ρουτίνα και να αλλάξεις παραστάσεις. Αφιέρωσε χρόνο να περπατήσεις και να εξερευνήσεις το μέρος δίχως να σε ακολουθεί η σκέψη ότι είσαι «δίπλα στο σπίτι σου»
     

     


  • Let’s Fly
    Αν επιλέξεις μια πιο μακρινή διαδρομή, έλεγξε με ποιο μεταφορικό μέσο σε συμφέρει να ταξιδέψεις. Ψάξε για τις προσφορές που υπάρχουν και σύγκρινε τιμές. SOS μην ξεχάσεις να προσθέσεις στα έξοδα και το κόστος των διοδίων που μπορεί να καταλήξει σε αρκετά υψηλό. Τα αεροπορικά εισιτήρια σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συμφέρουν περισσότερο και θα γλιτώσεις και την πολύωρη ταλαιπωρία. Αν ταξιδέψεις ακτοπλοϊκά, σκέψου το ενδεχόμενο να μην πάρεις το αυτοκίνητο μαζί (η μεταφορά του οποίου με πλοίο είναι αρκετά πολυδάπανη) και να ενοικιάσεις κάποιο ποδήλατο στο μέρος που θα πάς. Φρόντισε να ρωτήσεις εκ των πρότερων τις τιμές ώστε να καταλήξεις σε τι σε συμφέρει καλύτερα.
     

     


     
  • Eat the night away
    Αν τα οικονομικά σου δεν σου δίνουν την ευκολία να ζήσεις τις διακοπές σου, όπως βλέπουμε στις ταινίες, θα πρέπει να σκεφτείς τρόπους να κόψεις τα έξοδα που ίσως να χαρακτηριστούν «περιττά». Αν ταξιδεύεις εντός της Ελλάδος, δεν χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάζεις κάθε βράδυ την σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας (αν πας στην Ιταλία μια μακαρονάδα θα την φας βρε αδελφέ). Προτίμησε πιο απλά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, που έχουν μικρότερο κόστος από ένα εστιατόριο και θα σου δώσουν ενέργεια να εξερευνήσεις το μέρος αντί να βαρυστομαχιάσεις από το πολύ φαί και να μην μπορείς να κουνηθείς. (Been there done that). Extra tip: Κατά την διάρκεια του ταξιδίου όλοι χρειαζόμαστε ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) σνακ. Γι αυτό προετοίμασε από πρίν κάτι για να έχεις μαζί σου, το οποίο θα είναι και πιο υγιεινό και πιο οικονομικό από αυτά που θα βρεις στην διαδρομή.
     
     


     


  • Come Together

Μια εξαιρετική εναλλακτική για οικονομικές διακοπές είναι οι οργανωμένες διακοπές. Στην χώρα μας έχουν αρχίσει σιγά σιγά να γίνονται όλο και πιο γνωστές. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν αρκετά οικονομικές εκδρομές, αποδράσεις και πακέτα διακοπών που, τις περισσότερες φορές, συμπεριλαμβάνουν στο κόστος τους την μεταφορά, τις διανυκτερεύσεις, το πρωινό και ξεναγό. Άρα γνωρίζεις εκ των πρότερων πόσο θα σου κοστίσει το σύνολο των διακοπών και έτσι να κάνεις την διαχείριση των χρημάτων σου άνετα. Φρόντισε μόνο να γνωρίζεις λεπτομέρειες για το ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο θα ταξιδέψεις, ώστε να είσαι σίγουρος για την αξιοπιστία του.
 


 
Πριν από όλα, θα πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις τι είδους διακοπές θέλεις να κάνεις, ώστε να επιλέξεις από πού θα «κόψεις» έξοδα. Αν π.χ. θέλεις στις διακοπές σου να διασκεδάζεις σε νυχτερινά κέντρα, τότε θα πρέπει να μετριάσεις τα λοιπά έξοδα όπως τα σουβενίρ, το ακριβό ξενοδοχείο κτλ. Αν π.χ. προτιμάς στις διακοπές σου να είσαι όλη μέρα στην παραλία τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις μια παραλία που δεν χρεώνει τις ξαπλώστρες με την ώρα. Αν σου αρέσει να επισκέπτεσαι μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μπορείς να μειώσεις τα έξοδα της νυχτερινής διασκέδασης (να περιοριστείς δηλαδή σε ένα ποτό).

Σίγουρα οι διακοπές με το κομπιουτεράκι στο χέρι δεν είναι και ό,τι πιο ιδανικό φανταζόμασταν όλο το χειμώνα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με ό,τι έχουμε! Του χρόνου βλέπουμε..