Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Διακοπές? Έξοδα? How to!

-Επ τι έγινε?
- Καλά μωρέ εδώ, ζεσταινόμαστε!!
-Πφ.. Μην το συζητάς…. Τι κάνετε? Θα πάτε διακοπές?
-Διακοπές??!! Τι διακοπές??!! Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε τα κοινόχρηστα! Οι μόνες διακοπές που θα δούμε, φίλε, φέτος το καλοκαίρι είναι της ΔΕΗ!!

Μια συζήτηση που όλοι κάναμε φέτος το καλοκαίρι.
Για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές είναι ένα μακρινό όνειρο καθώς οι υποχρεώσεις (κυρίως οι οικονομικές)μας το αποκλείουν.
Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, δεν χρειάζεται να επισκεφθείς την Γαλλική Ριβιέρα για να νιώσεις ότι πήγες διακοπές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σε κάνουν να ξεσκάσεις και να γεμίσεις μπαταρίες χωρίς να αδειάσεις το (ήδη  μισοάδειο) πορτοφόλι! Δες μερικούς τρόπους:



Google it!  
  • Μπες στο Gps σου ή στο Google maps, βρες την τοποθεσία σου και τσέκαρε τα κοντινά μέρη στον τόπο σου, που ενδείκνυνται για μικρές, σύντομες και οικονομικές αποδράσεις. Επέλεξε μέρη που να απέχουν γύρω στο μισάωρο ή λίγο παραπάνω από την πόλη σου και που δεν έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν. Σίγουρα όλο και κάποιο τέτοιο μέρος θα υπάρχει, που δεν έχεις εξερευνήσει στην περιοχή σου και σίγουρα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον εκεί. Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη με μικρούς κρυμμένους θησαυρούς.  Μια μονοήμερη εκδρομή είναι μια καλή λύση για να ξεφύγεις από την ρουτίνα και να αλλάξεις παραστάσεις. Αφιέρωσε χρόνο να περπατήσεις και να εξερευνήσεις το μέρος δίχως να σε ακολουθεί η σκέψη ότι είσαι «δίπλα στο σπίτι σου»
     

     


  • Let’s Fly
    Αν επιλέξεις μια πιο μακρινή διαδρομή, έλεγξε με ποιο μεταφορικό μέσο σε συμφέρει να ταξιδέψεις. Ψάξε για τις προσφορές που υπάρχουν και σύγκρινε τιμές. SOS μην ξεχάσεις να προσθέσεις στα έξοδα και το κόστος των διοδίων που μπορεί να καταλήξει σε αρκετά υψηλό. Τα αεροπορικά εισιτήρια σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συμφέρουν περισσότερο και θα γλιτώσεις και την πολύωρη ταλαιπωρία. Αν ταξιδέψεις ακτοπλοϊκά, σκέψου το ενδεχόμενο να μην πάρεις το αυτοκίνητο μαζί (η μεταφορά του οποίου με πλοίο είναι αρκετά πολυδάπανη) και να ενοικιάσεις κάποιο ποδήλατο στο μέρος που θα πάς. Φρόντισε να ρωτήσεις εκ των πρότερων τις τιμές ώστε να καταλήξεις σε τι σε συμφέρει καλύτερα.
     

     


     
  • Eat the night away
    Αν τα οικονομικά σου δεν σου δίνουν την ευκολία να ζήσεις τις διακοπές σου, όπως βλέπουμε στις ταινίες, θα πρέπει να σκεφτείς τρόπους να κόψεις τα έξοδα που ίσως να χαρακτηριστούν «περιττά». Αν ταξιδεύεις εντός της Ελλάδος, δεν χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάζεις κάθε βράδυ την σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας (αν πας στην Ιταλία μια μακαρονάδα θα την φας βρε αδελφέ). Προτίμησε πιο απλά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, που έχουν μικρότερο κόστος από ένα εστιατόριο και θα σου δώσουν ενέργεια να εξερευνήσεις το μέρος αντί να βαρυστομαχιάσεις από το πολύ φαί και να μην μπορείς να κουνηθείς. (Been there done that). Extra tip: Κατά την διάρκεια του ταξιδίου όλοι χρειαζόμαστε ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) σνακ. Γι αυτό προετοίμασε από πρίν κάτι για να έχεις μαζί σου, το οποίο θα είναι και πιο υγιεινό και πιο οικονομικό από αυτά που θα βρεις στην διαδρομή.
     
     


     


  • Come Together

Μια εξαιρετική εναλλακτική για οικονομικές διακοπές είναι οι οργανωμένες διακοπές. Στην χώρα μας έχουν αρχίσει σιγά σιγά να γίνονται όλο και πιο γνωστές. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν αρκετά οικονομικές εκδρομές, αποδράσεις και πακέτα διακοπών που, τις περισσότερες φορές, συμπεριλαμβάνουν στο κόστος τους την μεταφορά, τις διανυκτερεύσεις, το πρωινό και ξεναγό. Άρα γνωρίζεις εκ των πρότερων πόσο θα σου κοστίσει το σύνολο των διακοπών και έτσι να κάνεις την διαχείριση των χρημάτων σου άνετα. Φρόντισε μόνο να γνωρίζεις λεπτομέρειες για το ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο θα ταξιδέψεις, ώστε να είσαι σίγουρος για την αξιοπιστία του.
 


 
Πριν από όλα, θα πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις τι είδους διακοπές θέλεις να κάνεις, ώστε να επιλέξεις από πού θα «κόψεις» έξοδα. Αν π.χ. θέλεις στις διακοπές σου να διασκεδάζεις σε νυχτερινά κέντρα, τότε θα πρέπει να μετριάσεις τα λοιπά έξοδα όπως τα σουβενίρ, το ακριβό ξενοδοχείο κτλ. Αν π.χ. προτιμάς στις διακοπές σου να είσαι όλη μέρα στην παραλία τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις μια παραλία που δεν χρεώνει τις ξαπλώστρες με την ώρα. Αν σου αρέσει να επισκέπτεσαι μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μπορείς να μειώσεις τα έξοδα της νυχτερινής διασκέδασης (να περιοριστείς δηλαδή σε ένα ποτό).

Σίγουρα οι διακοπές με το κομπιουτεράκι στο χέρι δεν είναι και ό,τι πιο ιδανικό φανταζόμασταν όλο το χειμώνα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με ό,τι έχουμε! Του χρόνου βλέπουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου