Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

{Όχι άλλες συμβουλές για τον καύσωνα}

Πρέπει δηλαδή να γράψω συμβουλές για τον καύσωνα? Δεν ξέρετε ήδη πόσο επικίνδυνος είναι? Από μένα περιμένετε να το ακούσετε?

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί σε όλους. ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες και στους άρρωστους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ότι την παθαίνεις, παρά μόνο όταν είναι πλεόν πολύ αργά. Δεν θα το καταλάβεις ότι σε καίει ο ήλιος όπως επίσης δεν θα το καταλάβεις έγκαιρα ότι δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις λόγω ζέστης. Γι αυτό κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε (που έλεγε και ένας πάλαι σοφός λαός).

^ Μην κυκλοφορείς άσκοπα αυτές τις μέρες. Μπορείς να κάνεις την βόλτα σου όταν θα έχουν πέσει οι υψηλές θερμοκρασίες.

^ Μην ξεγελιέσαι με την δροσιά του air condition και μην νομίζεις ότι θα κρατήσει η δροσιά και όταν βγεις έξω. Πιθανότατα όταν βγείς στην εξωτερική ζέστη θα νιώσεις πολύ χειρότερα.

^ Μην τρως βαριά φαγητά. Απέφευγε τα βαριά και καυτερά φαγητά όπως επίσης και τα πολλά τηγανιτά. Τις τηγανιτές πατάτες πολλοί αγάπησαν , τη βαρυστομαχιά στον καύσωνα ουδείς… Σαλατούλες..φρούτακια και όλα τα συναφή άνοστα μεν ελαφριά δε..

^ Μη βρέχεσαι όταν είσαι μπροστά από πηγή ψυχρού αέρα (ανεμιστήρα, a/c, βεντάλια, λογοτεχνικό βιβλίο, φυλλάδιο του λίντλ κ.τ.λ.) γιατί θα πάθεις ψύξη και θα προκαλέσεις στον εαυτό σου πονοκεφάλους.

^ Κάνε λίγο κράτη στα αναψυκτικά. Είναι δροσιστικά δεν λέω, αλλά, εκτός από την κλασσική ατάκα της μαμάς «με το ανθρακικό θα πονέσουν τα λαιμά σου» , σκέψου και τις θερμίδες. Προτίμησε μια δροσερή λεμονάδα, βυσσινάδα, πορτοκαλάδα, μαστιχάδα (νερό με μαστίχα Χίου εννοώ) ..

^ Μη βγάζεις το μεσημέρι το σκύλο σου βόλτα. Θα πάθετε και οι δύο θερμοπληξία και αυτός θα υποφέρει ακόμα περισσότερο, καθώς θα καίγονται τα πατουσάκια του στην καυτή άσφαλτο. Προτίμησε βραδινές ώρες και πολύ νωρίς το πρωί.

^ Βάζε και λίγο νεράκι για τα αδέσποτα. Σκέψου πόσο θα υποφέρει και πόσο θα ανακουφιστεί με μια απλή σου κίνηση.

^ Είναι απαραίτητο να αερίζεται επαρκώς το σπίτι, αλλά αν τις μεσημεριανές ώρες το βλέπει ο ήλιος, ίσως να είναι καλύτερα να κλείνεις για λίγες ώρες τα παράθυρα ώστε να μην μπαίνει ο καυτός αέρας μέσα.

^ Με μέτρο το air condition. Εκτός του ότι θα το πληρώσεις (ακριβά) σε ένα δίμηνο που θα έρθει ο εκκαθαριστικός, η ακατάπαυστη χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία ακόμα και ημικρανίες.

^ Απέφευγε να ακουμπάς το Laptop στα πόδια σου. Θα σε ζεστάνει πολύ και θα ανεβάσει και το ίδιο πολύ την θερμοκρασία του.

^ Κάνε συχνά ντουζ. Έκτος από το καλό που θα κάνει στους γύρω σου, θα κάνει καλό και σε εσένα καθώς αφενός θα δροσιστείς  και αφετέρου θα διώξεις τον ιδρώτα που μπορεί να δημιουργήσει μικρόβια και να προκαλέσουν σπυράκια κτλ.

^ Απέφευγε την παραλία και την ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες (για ευνόητους λόγους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου