Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ

Καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.

Αυτό προβλέπεται με το άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή. Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας, από το 2014, σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω πληρωμής με κάρτα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία ισχύει από 7.3.2016 καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως άλλωστε, επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για τυχόν παραβάσεις μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή υποβάλλοντας σχετική αναφορά.  (synigoroskatanaloti.gr)

Το άρθρο 56 παρ.2 του νόμου 4370/2016 προβλέπει: «Το άρθρο 4γ του ν. 2251/1994 (Α' 191) αντικαθίσταται ως εξής: «Ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής.»

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Φτιάχνουμε Λαζαράκια!


Τα "Λαζαράκια" είναι νηστίσιμα σταφιδόψωμα που φτιάχνονται το Σάββατο του Λαζάρου. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από τη Σμύρνη.

Το σχήμα τους είναι ιδιαίτερο καθώς μοιάζουν με φασκιωμένα ανθρωπάκια (για να παραπέμπουν στον Λάζαρο, που όταν αναστήθηκε ήταν τυλιγμένος με λευκό σεντόνι.)

Είναι νηστίσιμα, εύκολα, νόστιμα και πολύ αφράτα .

Για να φτιάξετε 10 μεγάλα Λαζαράκια (ή περισσότερα μικρότερου μεγέθους) , θα χρειαστείτε:

Υλικά

 
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κούπας χλιαρό νερό
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο (ή μισό - μισό με αραβοσιτέλαιο)
  • 1 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλ. κανέλα
  • 1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
  • μαύρες σταφίδες ή γαρύφαλλα για τα ματάκια


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στη μισή κούπα από το χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 15 λεπτά.
(Αν δεν φουσκώσει και δεν αφρίσει, σημαίνει ότι η μαγιά είναι ανενεργή, οπότε το πετάμε.)

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο νερό, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι).

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το σκεπάζουμε ή το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Όταν η ζύμη έχει πλέον φουσκώσει, κόβουμε με το χέρι μας κομμάτια και τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα, σαν καρβελάκια.

Σχηματίζουμε τα Λαζαράκια μας με φαντασία όπως επιθυμούμε και τα αραδιάζουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!!!



Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Πώς διαλέγουμε νέο στρώμα|

Η αγορά ενός στρώματος μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αρκετά ακριβά.
        Καλό θα ήταν να ξεπεράσουμε την λανθασμένη αντίληψη ότι το «πιο ακριβό είναι και το πιο καλό» και να κάνουμε μια ενδελεχή έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε βάση ονόματος διαφήμισης.

      Πριν μιλήσουμε για άνεση και όμορφο ύπνο κτλ θα πρέπει πρωτίστως να ερευνήσουμε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το στρώμα και με τι υλικά είναι «γεμισμένο». Θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε αλλεργία σε κάποιο από αυτά τα υλικά και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσουμε αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά. (πχ υπάρχουν στρώματα τα οποία έχουν στο εσωτερικό τους φυτικά υλικά ή προϊόντα που προέρχονται από ζώα και τα οποία ενδέχεται να μας προκαλέσουν αλλεργίες αν έχουμε τάση)
        Αφού, σιγουρέψουμε αυτό, μπορούμε να ασχοληθούμε με την άνεση. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι όπως δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και δεν ικανοποιούμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ένα στρώμα το οποίο είναι το «τέλειο» για κάποιον δεν σημαίνει ότι θα βολεύει και κάποιον άλλον. Γι αυτό πρώτα να βάζετε τις δικές σας ανάγκες και έπειτα την γνώμη του κάθε γνωστού σας.

Ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα?

   Αν και δεν υπάρχει γενικός κανόνας, μπορούμε να πούμε ότι:
* τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα ελατήρια, που επιτρέπουν στο στρώμα να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής μας στήλης, ενώ
* τα ορθοπεδικά από συνδεδεμένα ελατήρια που «στηρίζουν» τη σπονδυλική στήλη και τη βοηθούν να μην κυρτώνει.
Εσείς είστε αυτοί που θα επιλέξετε ποιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προτιμήσεις σας.

Ποιο θεωρείται το “σωστό” στρώμα?

Επειδή οι ανάγκες αλλά και οι προτιμήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, το σωστό στρώμα δεν είναι το ίδιο για όλους. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι:
  • Θα πρέπει να βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης
  • Θα πρέπει να βοηθά στην στήριξη της σπονδυλικής στήλης
  • Θα πρέπει να βοηθά στην στήριξη του κεφαλιού
  • Θα πρέπει να απορροφά τις πιέσεις των ώμων, ποδιών και λεκάνης.
  • Θα πρέπει επίσης να στηρίζει και συγχρόνως να αποφορτίζει τον αυχένα και
  • Θα πρέπει να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Μην πιστεύετε στην ρήση ότι το στρώμα για είναι σωστό πρέπει να είναι σκληρό!!

Κατάλληλο είναι το στρώμα που είναι άνετο και στηρίζει το σώμα μας. Μόνο αυτό θεωρείται «καλό στρώμα».

Ένα πολύ σκληρό ή ένα πολύ μαλακό στρώμα είναι εξίσου ακατάλληλα.

Σε γενικές γραμμές:
=> ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται σε όσους κοιμούνται μπρούμυτα, 
=> σκληρά στρώματα σε όσους κοιμούνται ύπτια και
=> μαλακά στρώματα σε όσους κοιμούνται στο πλάι.

Extra tips:
^ Αποφύγετε να αγοράσετε ένα στρώμα αν είστε πολύ κουρασμένοι γιατί κάθε στρώμα θα σας φαίνεται τέλειο.
^ Το ελάχιστο πάχος του στρώματος πρέπει να είναι 16 εκατοστά ιδανικά πάνω από 18-20 εκατοστά.

Πότε αλλάζω στρώμα?

Η απόφαση να αλλάξετε στρώμα είναι συνήθως δύσκολο να παρθεί λόγω του αυξημένου κόστους. Ωστόσο, θα πρέπει να το πάρετε απόφαση και να βάλετε τον εαυτό σας, την ξεκούρασή σας, τον ύπνο σας, την υγεία σας, την άνεσή σας πάνω απ’όλα τα υπόλοιπα. (οι φόροι δεν θα σταματήσουν ποτέ να έρχονται)

Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Sleep Council UK) προτείνει ένα απλό τρόπο για να εξακριβώνετε κατά πόσο το στρώμα σας χρειάζεται ή όχι αλλαγή.

Απαντήστε με ναι ή όχι στις πιο κάτω ερωτήσεις:
  1. Είναι το στρώμα σας ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
  2. Ξυπνάτε με πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
  3. Είναι το κάλυμμα του στρώματος σχισμένο ή λερωμένο;
  4. Όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
  5. Όταν κινείστε στο στρώμα, ακούτε τριξίματα,
    ή άλλους θορύβους
  6. Μήπως εσείς ή ο σύντροφος σας, στο στρώμα κυλάτε ο ένας πάνω στον άλλο άθελα σας
  7. Είναι το στρώμα σας πολύ μικρό ώστε να μη δίνει ένα ανενόχλητο ύπνο
  8. Είναι το ντιβάνι ή η βάση ανισόρροπη ή με βουλώματα
  9. Είναι τα πόδια και ή οι τροχοί φθαρμένοι
  10. Θα σας έφερνε σε δύσκολη θέση εάν οι γείτονες έβλεπαν το στρώμα σας χωρίς κάλυμμα;
Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε δεν κοιμάστε όσο το δυνατό καλύτερα.
Πέντε ή περισσότερες θετικές απαντήσεις, σημαίνει ότι είναι καιρός να αγοράσετε νέο κρεβάτι.