Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Σταματήστε το άγχος με μια απλή Ερώτηση|

Το μυαλό μας είναι όμορφο και παντοδύναμο.
Το μυαλό μας έχει την ικανότητα να οργανώνει στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, να σχεδιάζει, να χτίζει ολόκληρες πόλεις, να συντονίζει ενέργειες και τόσα άλλα.   Το ανθρώπινο μυαλό είναι πράγματι καταπληκτικό.

Και, όμως, είναι επίσης γεγονός, ότι το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να αποκτήσει μια εμμονή με όλα αυτά που πρέπει να κάνει και να μην μας αφήνει να ηρεμήσουμε ούτε για μια στιγμή.

Ο νους μας θέλει να συνεχίζει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει ακόμα και όταν εμείς, εξουθενωμένοι, θέλουμε απλά να κοιμηθούμε. Ακόμα και όταν εμείς προσπαθούμε να σκεφτούμε κάτι όμορφο για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, το μυαλό μας αυτόματα αρχίζει να δημιουργεί λίστες με υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν, με πράγματα που πρέπει να πάρουμε, με ενέργειες που πρέπει να πράξουμε.

Αντί να απολαμβάνουμε τη ζωή μας και να ζούμε την στιγμή στο έπακρο, ο εγκέφαλος μπαίνει σε λειτουργία και προσπαθεί να ελέγξει, να σχεδιάσει και να προβλέψει τα μελλοντικά αποτελέσματα των όσων ζούμε!

Πραγματικά, αυτός είναι ένας εξαντλητικός τρόπος ζωής.
Οι περισσότεροι από εμάς, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε όντως αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή όχι, αγωνιζόμαστε με κάποιο βαθμό άγχους.

Ακόμα και όταν κάνουμε κάτι που πραγματικά αγαπάμε και μας κάνει χαρούμενους, πολλές φορές το αίσθημα της χαράς και της πληρότητας σκοτεινιάζει, η  αναπνοή γίνεται πιο αδύναμη και αρχίζουμε να πανικοβαλλόμαστε , οι παλάμες αρχίζουν  να ιδρώνουν και το στομάχι δένεται κόμπος. Εκείνη την στιγμή καμία «θετική σκέψη», καμία «ανάσα ηρεμίας» και καμία τεχνική διαλογισμού δεν μπορεί να βοηθήσει… δεν μπορεί καν να βρει πρακτική εφαρμογή.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να βρούμε μια νέα μέθοδο.  
Ας υποβάλουμε στον αγχωμένο και μπλοκαρισμένο εαυτό μας μια απλή ερώτηση: "Τι συμβαίνει τώρα;"

Ας πάρουμε μερικές δύσκολες αναπνοές και στη συνέχεια ας επαναλάβουμε  την ερώτηση.

"Τι συμβαίνει τώρα;"

Ας σκεφτούμε τα γεγονότα που πραγματικά λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, που μας επιτίθεται το άγχος. Πώς είμαι τώρα? Που είμαι τώρα? Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή?

Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, μας δίνεται η δυνατότητα να μεταθέσουμε την σκέψη μας από το παρελθόν και το μέλλον (που μας δημιουργούν το άγχος), να βγούμε από την λειτουργία του πανικού και να φέρουμε την σκέψη μας σε μια πιο ήρεμη και παρατηρητική κατάσταση.

Ρωτώντας τον εαυτό σας μια ερώτηση, όπως "Τι συμβαίνει τώρα;" ή "Ποια είναι η πραγματικότητα αυτής της στιγμής;" (ή κάτι παρόμοιο), μπορεί να σας βοηθήσει να βγάλετε το μυαλό σας από το στροβιλισμό του στρες και να  εισέλθετε στην πραγματικότητα της τωρινής στιγμής, μακριά από τις ιστορίες και τις εικασίες που ο εγκέφαλος θέλει να δημιουργήσει .

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε το άγχος και τον φόβο να σας ρουφάει στο σκοτάδι, τότε πάρτε μια ανάσα και αναρωτηθείτε ρεαλιστικά :
"Τι συμβαίνει τώρα;"
"Τι συμβαίνει τώρα;"
"Τι συμβαίνει τώρα;"
Κοιτάξτε γύρω σας και κοιτάξτε τον εαυτό σας. Που βρίσκεστε τώρα? Τι συμβαίνει τώρα γύρω σας?  

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δείτε τι συμβαίνει πραγματικά εκείνη τη στιγμή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βλέπει, να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσετε και να εμπιστευτείτε.

Και θα δείτε - ξανά και ξανά - ότι όλα είναι καλά. Όλα είναι όμορφα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό και τίποτα για να διορθωθεί. Είστε εσείς και είστε ζωντανοί. Τόσο όμορφα ζωντανό!

Υπάρχουν τόσα πολλά στην ζωή μας για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου