Ο θυρεοειδής είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματός σας - αλλά ξέρετε γιατί;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι ο θυρεοειδής παίζει ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού.
Ο θυρεοειδής είναι σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία των ορμονών. Και οι ορμόνες σας είναι ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.
Όταν ο θυρεοειδής είναι προβληματικός, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, PMS, ανεξήγητο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, IBS, καρδιακές παθήσεις και αυτοάνοσες ασθένειες.
Είναι αλήθεια. Αυτός ο μικρός αδένας με σχήμα πεταλούδας, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών λειτουργιών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί, γιατί κάνει αυτό που κάνει και ίσως το πιο σημαντικό, ΠΩΣ να το φροντίσουμε καλά.
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού μας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενδοκρινείς αδένες στο σώμα. Είναι κυρίως υπεύθυνος για τη δημιουργία ορμονών και την έκκριση τους. Αν και είναι σχετικά μικρός, ο θυρεοειδής έχει επιρροή σε πολλά από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών, της καρδιάς και του δέρματος.
Ο θυρεοειδής παίζει σημαντικό ρόλο:
- Πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργεί ο μεταβολισμός (ο μεταβολισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια)
- Η ευαισθησία του σώματος στις ορμόνες
- Ανάπτυξη και ρυθμός λειτουργίας για πολλά συστήματα στο σώμα
- Μεταφορά ηλεκτρολυτών
- Κυτταρική πρωτεϊνική σύνθεση
- Καρδιακή και μυϊκή δραστηριότητα
- Ανάπλαση οστών
- Μετατρέποντας τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α
- Ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία
- Ψυχικές διαδικασίες
- Libido (για άνδρες και για γυναίκες)
- Οι κύκλοι της εμμηνόρροιας
Ένας εύκολος τρόπος να κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής είναι να το σκεφτείτε σαν μια μηχανή αυτοκινήτου που αποφασίζει πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργεί το σώμα σας. Παρόμοια με το πώς μια μηχανή αυτοκινήτου παράγει ενέργεια για να μετακινήσει ένα αυτοκίνητο με συγκεκριμένη ταχύτητα, ο θυρεοειδής αδένας σας διεγείρει τα κύτταρα ώστε να εκτελούν σωματικές λειτουργίες με συγκεκριμένο ρυθμό.
Τι ενεργοποιεί τον Θυρεοειδή;
Ο θυρεοειδής τροφοδοτείται από το Ιώδιο, ένα χημικό στοιχείο που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα που τρώμε.
Το ιώδιο μπορεί να βρεθεί σε:
- Θαλασσινά λαχανικά
- Cranberries
- Γιαούρτι
- Φασόλια Navy
- Φράουλες
- Ακατέργαστο, βιολογικό τυρί
- Πατάτες
- Συμπληρώματα ιωδίου
Μόλις αφομοιωθεί, ο θυρεοειδής μας τραβά το ιώδιο από την κυκλοφορία του αίματός μας και το χρησιμοποιεί για να κάνει δύο είδη θυρεοειδικών ορμονών που ονομάζονται τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Η Τ3 είναι η πιο βιοενεργή εκδοχή της ορμόνης, ενώ η Τ4 θεωρείται η λιγότερο δραστική μορφή αποθήκευσης. Παραδόξως, ο θυρεοειδής εξάγει περίπου 20 φορές περισσότερο Τ4 από το Τ3.
Η ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH) που απελευθερώνεται από την υπόφυση βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής παραγωγής και της ισορροπίας του θυρεοειδούς, ρυθμίζοντας πόση από τις πρωτογενείς ορμόνες Τ3 και Τ4 παράγονται και απελευθερώνονται. Πριν από όλα αυτά, η απελευθέρωση της TSH αρχικά διεγείρεται από την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη λειτουργία του νευροενδοκρινικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο υποθάλαμος στέλνει τότε τη δική του διεγερτική ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH).
Τι συμβαίνει όταν o θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά:
Όταν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, απελευθερώνει πολύ λίγες ή πάρα πολλές ορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων ή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σε σοβαρή ασθένεια.
Οι πιο κοινές μορφές ασθένειας του θυρεοειδούς είναι:
- Η νόσος του Grave (η αυτοάνοση μορφή του υπερθυρεοειδισμού)
- Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστικός θυρεοειδής)
- Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (η αυτοάνοση μορφή του υποθυρεοειδισμού)
- Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής)
Η νόσος του Grave είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μη φυσιολογική ανταπόκριση που προκαλεί .....
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο πατήστε εδώ