Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πώς να χειριστείς 5 Δύσκολους Τύπους Πελατών

Επειδή κάποιες φορές το χαμόγελο δεν είναι αρκετό..

Τύπος 1)
Αυτός που κάνει Παράπονα για τα πάντα

Πως θα τον αναγνωρίσεις:
  • Είναι αρνητικός με όλα (κοινώς γκρινιάρης)
  • Είναι ισχυρογνώμων (κοινώς ξεροκέφαλος)
  • Μιλάει δυνατά (κοινώς φωνακλάς)
  • Πάντα φταίνε οι άλλοι (κοινώς ο άμεμπτος)
  • Μισεί τις δικαιολογίες

Λύση:
Προσπάθησε να παραβλέψεις τα εξοργισμένα λόγια του και δώσε βάση στο ποιο είναι πραγματικά το θέμα.
Κράτα σημειώσεις.
Δώσε του χρόνο να ξεσπάσει.
Επανέλαβε του ποιο κατάλαβες ότι είναι το πρόβλημά του.

Τύπος 2)
Ο υπερβολικά ευχάριστος


Πώς θα τον αναγνωρίσεις:
  • Είναι πάντα θετικός
  • Είναι ευγενικός
  • Αποφεύγει την αντιπαράθεση
  • Φορτώνεται το λάθος
  • Είναι διστακτικός

Λύση:
Όταν ένας πελάτης σου λέει «ναι» μέχρι θανάτου, τότε χρησιμοποίησε ανιχνευτικές ερωτήσεις.
Διαβεβαίωσέ τους ότι θα χαρείς να ακούσεις τα σχόλιά τους.


Τύπος 3)
Ο Ειδικός

Πως θα τον αναγνωρίσεις:
  • Ξέρει τα πάντα (κοινώς ξερόλας)
  • Είναι έξυπνος (κοινώς εξυπνάκιας)
  • Είναι συγκαταβατικός
  • Είναι ανταγωνιστικός
  • Λατρεύει να ψάχνει

Λύση:
Επέτρεψε στον Ειδικό να σου πει πώς να κάνεις την δουλειά σου σωστά, χωρίς να το πάρεις προσωπικά.
Κάνε του ερωτήσεις
Κάνε διευκρινιστικές δηλώσεις
Δώσε του επιλογές

Τύπος 4)
Ο απαισιόδοξος


Πώς θα τον αναγνωρίσεις:
  • Είναι αρνητικός
  • Δεν ικανοποιείται εύκολα
  • Είναι ισχυρογνώμων
  • Έχει πάντα αμφιβολίες
  • Κάνει τον έξυπνο

Λύση:
Να είσαι προετοιμασμένος ότι για κάθε θετικό που θα του λές, ο απαισιόδοξος θα βρίσκει να σου πεί κάτι αρνητικό.
Προσπάθησε να παραμείνεις όσο πιο θετικός μπορείς (ύπερ-θετικός) ώστε να τους οδηγήσεις στην φωτεινή πλευρά της συζήτησης.

Τύπος 5)
Ο αναβλητικός

Πώς θα τον αναγνωρίσεις:
  • Είναι αναποφάσιστος
  • Είναι πολύ προσεκτικός
  • Προσπαθεί να είναι ευχάριστος
  • Χρειάζεται πειθώ

Λύση:
Εισχώρησε στις ανάγκες του και παρουσίασέ του χειροπιαστές λύσεις.
Δώσε του όσα δεδομένα χρειάζεται ώστε να πειστεί.
Μην τον πιέζεις πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου