Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πώς «γερνάει» το σώμα μας

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις εμφάνισης κάποιας αρρώστιας που θα καταπονήσει τον οργανισμό μας, τα όργανα μας γερνάνε ομαλά και φυσιολογικά κατά το πέρας των χρόνων. Ωστόσο, δεν γερνάνε όλα με τον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο τρόπο.

Καρδιά:
Υπάρχει σημαντική διαφορά στην καρδιά των γυναικών και των ανδρών. Στους άνδρες από την ηλικία ακόμα των 18 ετών μπορεί να ξεκινήσει η μείωση της δύναμης της καρδιάς σε ποσοστό 20-25% έως και την ηλικία των 70 ετών. Αντιθέτως οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Εγκέφαλος:
Είναι γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται με την ηλικία. Για παράδειγμα ο εμπρόσθιος λοβός μέχρι τα 80 χρόνια συρρικνώνεται κατά 24% και, από κοινού με την σταδιακή υπολειτουργία των νευροδιαβιβαστών, μας κάνει να μην μπορούμε να σκεφτούμε το ίδιο γρήγορα όπως πρώτα.

Ανοσοποιητικό σύστημα:
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μεγαλώνοντας παράγουν λιγότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όμως ο γυναικείος οργανισμός παράγει περισσότερα απ’ ότι ο ανδρικός, γι’ αυτό οι γυναίκες είναι πιο «ανθεκτικές» απ’ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Μύες:
Οι μύες είναι ένα μέρος τους σώματός μας που πλήγεται αρκετά με την ηλικία. Μέχρι τα 80 μας χρόνια χάνουμε το 25% της μυϊκής μας μάζας. Οι μύες μας γίνονται πιο αδύναμοι, δεν μπορούν να «προστατέψουν» τα κόκαλα και μειώνεται η αίσθηση ισορροπίας μας.

Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να «γεράσει» όσο πιο καλά γίνεται. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε μια αλλαγή στην ζωή σας. Σύμφωνα με μελέτες, η αλλαγή κακών συνηθειών έστω και αργά ελάττωσε και πολλές φορές ανέτρεψε την καταστροφή που είχε γίνει για παράδειγμα στην καρδιά.

Για να αυξήσετε τον χρόνο που θα ζήσετε με υγεία σε προχωρημένη ηλικία το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας:
  • κάντε συχνά εξετάσεις,
  • ασκηθείτε,
  • κάντε σωστή διατροφή,
  • κρατηθείτε σε σωστό βάρος,
  • έχετε κοινωνική ζωή ,
  • μην καπνίζετε,
  • πίνετε με μέτρο
  • και πάνω απ’όλα να σκέφτεστε Θετικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου