Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις για τις Μισθώσεις Ακινήτων


Διάρκεια:
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Διαφορετικά ισχύει η έγγραφη συμφωνία των μερών.

Αύξηση ενοικίου:
Αν δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες. 

Αποχώρηση μισθωτή:
  • Ο μισθωτής δεν έχει δικαίωμα να αποχωρήσει πριν από τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου.
  • Αν επιθυμεί να αποχωρήσει από το μίσθιο πριν από τη λήξη του συμβολαίου, χωρίς νόμιμο ή συμβατικό δικαίωμα, η μίσθωση κατοικίας δεν λύνεται και ο  μισθωτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το μίσθωμα για ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο της μίσθωσης, μέχρι την συμφωνηθείσα λήξη της, έστω και αν δεν κάνει χρήση του μισθίου για λόγους που αφορούν τον ίδιο ή δεν οφείλει κανένα μίσθωμα κατά το χρόνο της εγκατάλειψης του μισθίου. 

Χρηματική εγγύηση:
Δεν υπάρχει νόμος που να ορίζει το ποσό της εγγύησης που πρέπει να καταβάλει ο μισθωτής στον εκμισθωτή του ακινήτου. Είναι καθαρά θέμα συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών. 

Έξοδα επισκευών:
Όσον αφορά τις ζημιές ή τις επισκευές που καλείται να πληρώσει ο μισθωτής, ο ίδιος φέρει τις δαπάνες των επισκευών που απαιτούνται για την τακτική χρήση (συνήθη χρήση) κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μίσθιο.

Δαπάνες εκμισθωτή:
Ο εκμισθωτής φέρει την ευθύνη για τις αναγκαίες και επωφελείς δαπάνες στο μίσθιο, δηλαδή αυτές που είναι αντικειμενικά απαραίτητες για τη διατήρηση και συντήρηση του χώρου κατάλληλου για την τακτική εκμετάλλευση, καθώς και αυτές που αυξάνουν την αξία του ακινήτου.
  
Καταβολή ενοικίου:
  • Το ενοίκιο καταβάλλεται κατά τον τρόπο και χρόνο που αναγράφεται στο συμφωνητικό, δηλαδή πρέπει να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί.
  • Αν δεν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά, το μίσθωμα, αν είναι χρηματικό, καταβάλλεται στον τόπο κατοικίας του εκμισθωτή.

Λόγοι και τρόποι έξωσης:
  • Έξωση στον μισθωτή μπορεί να γίνει λόγω π.χ. καθυστέρησης μισθώματος, δυστροπίας και γενικά παράβασης οποιουδήποτε όρου της μίσθωσης. 
  • Σε περίπτωση παραβίασης οποιουδήποτε όρου της μίσθωσης υπάρχει τρόπος για γρήγορη έκδοση διαταγής από το δικαστήριο, η λεγόμενη «διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου».
  • Στην περίπτωση αυτή απαιτείται εξώδικο, ώστε ο μισθωτής να δώσει τα χρωστούμενα ενοίκια και κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο εκμισθωτής καταθέτει  αίτηση στο δικαστήριο για την άνω διαταγή 15 ημέρες μετά την έγγραφη όχληση και εφόσον η διαταγή εκδοθεί, τότε οφείλει να παραδώσει το μίσθιο εντός είκοσι (20) ημερών στον εκμισθωτή του, άλλως ακολουθεί η διαδικασία της βιαίας αποβολής.

Επιστροφή εγγύησης:

Ο εκμισθωτής δεν είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στον ενοικιαστή το ενοίκιο που είχε δώσει στην αρχή με την μορφή της εγγύησης, σε περίπτωση που  το σπίτι  έχει τις φθορές ή σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει τηρηθεί κάποιος όρος της σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν έχει δηλαδή ο μισθωτής τηρήσει όλους τους όρους της σύμβασης, τότε ο εκμισθωτής επιστρέφει πίσω την εγγύηση.

Νέος ιδιοκτήτης:

Εάν κατά τη διάρκεια της ενοικίασης λάβει χώρα πώληση του ακινήτου σε νέο ιδιοκτήτη, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του νέου ιδιοκτήτη του ακινήτου δεν αλλάζουν, εφόσον:

α) Αποδεικνύεται η ενοικίαση με μισθωτήριο συμβόλαιο βεβαίας χρονολογίας.
β) Δεν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό με το μισθωτήριο συμφωνητικό. Δηλαδή, δεν έχει περιληφθεί όρος στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, ο οποίος να προβλέπει ότι σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αποχώρηση του ενοικιαστή από το ακίνητο εντός τριών μηνών από τότε, που θα του ζητηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη.

Καταχώρηση στο TAXIS:
  • Η καταχώριση του μισθωτηρίου στο TAXIS του προσδίδει βεβαία χρονολογία.
  • Η προφορική ενοικίαση δεν επιφέρει την προστασία του ενοικιαστή, εάν τα στοιχεία της δεν καταχωριστούν στο TAXIS.


=> Τα δικαιώματα του ενοικιαστή χωρίς συμβόλαιο είναι περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου