Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ο «Φίλος» μας ο Χρόνος

Αχ αυτός ο χρόνος.. Αυτός που κλέβει μέσα από τα χέρια μας τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια και μετατρέπει τα γέλια μας σε ρυτίδες.
Αυτός που περνάει σαν υπερηχητικό αεροπλάνο όταν είμαστε στην αλάνα και παίζουμε αλλά κολλάει σαν πεισματάρικο παιδί όταν μας καταβάλει αυτή η «επίπονη» βαρεμάρα μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Αχ αυτός ο χρόνος.. Αυτός που περνάει σας το δροσερό αεράκι μέσα από τα χέρια μας στο ραντεβού με τον πρώτο μας έρωτα αλλά «πολλαπλασιάζει» βασανιστικά τις ώρες μέχρι να τον ξανασυναντήσουμε.
Αυτός που κάνει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας μια ανάμνηση με μια ριπή οφθαλμού αλλά μας ξεχνάει εκεί στην ουρά της Τράπεζας.
Αυτός που ξεγλιστράει σαν την άμμο μέσα από τα χέρια μας, που περνάει σαν σίφουνας μπροστά από τα μάτια μας, αυτός που μας γερνάει. «Ο χρόνος είναι ύπουλος δολοφόνος της νεότητας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Τζόν Μίλτον.
Αυτός  ο αμείλικτος εχθρός της ζωής ο χρόνος. Tempus edax rerum (Ο χρόνος καταστρέφει τα πάντα) είχε πει ο τελευταίος από τους αυγούστειους ποιητές, Οβίδιος.
 Ή μήπως όλα είναι απλά θέμα κοσμοθεωρίας; Μήπως είναι η δική μας στάση απέναντι στον χρόνο και την πάροδο του που του δίνει όλες τις δυνάμεις του;
  • «Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο χρόνος» είχε πει ο Πιττακός ο Μυτιληναίος και δεν είχε άδικο. Ο χρόνος έχει την συνήθεια να μας αποκαλύπτει εν καιρώ όλα όσα κρύβονται από το ανθρώπινο μάτι και που αρχικά μας είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να αντιληφθούμε. Γι αυτό μην βιάζεσαι, άσε τον χρόνο να σε καθοδηγήσει.
  • «Ο χρόνος ανακαλύπτει την αλήθεια» είχε πει ο Σοφοκλής. Γιατί ο χρόνος έχει αυτήν την δύναμη απέναντι στους ανθρώπους. Ο χρόνος δεν συντηρεί το ψέμα και την υποκρισία. Έχε εμπιστοσύνη στον χρόνο και σε αυτά που θα σου αποκαλύπτει στην πορεία του.
  • «Ο χρόνος είναι μεγάλος φραγμός κατά του θυμού» είχε πει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας, δίνοντας ένα μάθημα ζωής που όλοι ξεχνάμε να εφαρμόζουμε την στιγμή που είναι περισσότερο αναγκαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εν βρασμώ ψυχής λέμε και κάνουμε πράγματα που δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά νιώθουμε αλλά όντας κατακλυσμένοι και τυφλωμένοι από τον θυμό καταλήγουμε σε υπερβολικές αντιδράσεις που εν συνεχεία καταλαβαίνουμε σε πόσο λάθος δρόμο μας οδήγησαν. Ο θυμός έχει την δύναμη να μας εξοστρακίσει εντελώς από την πορεία της ζωής μας και ο χρόνος είναι ο μοναδικός που μπορεί να τον αντιμετωπίσει και να τον εξαλείψει. Ενόψει μεγάλου θυμού και οργής, αποστασιοποιήσου, πάρε τον χρόνο σου και ζύγισε τα πράγματα καλύτερα και ψύχραιμα.
  • «Ο χρόνος είναι ο επανορθωτής των σφαλμάτων» είχε πει ο Λόρδος Βύρων, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς ότι παρά το ανθρώπινο του σφάλειν  πάντα μπορούμε να πράξουμε το ορθό και να άρουμε τις συνέπειες του λάθους μας. Θυμήσου πως είναι αναμενόμενο ένας άνθρωπος να σφάλει στην πορεία της ζωής του, άσε το χρόνο να του δώσει την δύναμη να επανορθώσει με τον σωστό τρόπο.
  •   Ο σοφός Ελληνικός λαός λέει «Ο καιρός είναι γιατρός», γιατί είναι αυτός που κλείνει όλες τις πληγές της ψυχής. Είναι αυτός που εξαφανίζει κάθε πόνο, κάθε πίκρα, κάθε στεναχώρια, κάθε αβάσταχτη ανάμνηση, κάθε θλίψη. Μην ανασκαλεύεις συνεχώς τα πράγματα που σε κατευνάζουν, άσε τον χρόνο να κάνει την δουλειά του και βοήθησέ τον να απομακρύνει από εσένα όλα αυτά που σου μαυρίζουν την ψυχή.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Henry van Dyke είχε καταφέρει να περιγράψει με τον πιο παραστατικό τρόπο την αλληλεπίδραση του χρόνου με τους ανθρώπους στην φράση του  «Ο χρόνος είναι πολύ αργός για όσους περιμένουν. Πολύ γρήγορος για όσους φοβούνται. Πολύ μακρύς για όσους υποφέρουν. Πολύ σύντομος για όσους χαίρονται. Αλλά για αυτούς που αγαπάνε είναι αιώνιος».
 Ο χρόνος έχει μια τεράστια δύναμη πάνω στους ανθρώπους αλλά και οι άνθρωποι είναι «από κατασκευής τους» παντοδύναμοι. Είναι Αυτοί που έχουν την εξουσία του χρόνου. Μπορεί μεν να μην έχουν καταφέρει (ακόμα) να τον σταματήσουν αλλά έχουν την ικανότητα να τον δαμάσουν και αυτός με την σειρά του θα τους χαρίσει ένα ταξίδι ζωής.
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου. Μην αναλώνεσαι με αρνητικότητα και μην πιάνεσαι στην δύνη της μιζέριας. Ζήσε και ο χρόνος θα σε ανταμείψει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου