Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Πώς να φτιάξεις σωστά το Βιογραφικό σου Σημείωμα


 Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσεις την δημιουργία του Βιογραφικού όταν θα έχεις χρόνο καθώς οι προχειροδουλειές θα γίνουν αμέσως αντιληπτές από τους wannabe εργοδότες σου.
 
Πώς να συμπληρώσεις τα πεδία στο Βιογραφικό σου
Τα πεδία που αναφέρονται εδώ δεν είναι δεσμευτικά και πάντα είναι καλό να προσαρμόζεις τα πρότυπα στα δικά σου μέτρα ώστε να περιγράφουν πλήρως την εικόνα που επιθυμείς να δώσεις.

Όνομα:
Εδώ συμπληρώνεις το ονοματεπώνυμο σου και το πατρώνυμο σου για να αποφεύγονται συγχύσεις με τυχόν συνωνυμίες. Επίσης, είναι χρήσιμο πάντα να συμπληρώνεις και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.   

Διεύθυνση E-mail:
Το πραγματικό e-mail σου. Καλό θα ήταν να φτιάξεις ένα e-mail που να περιέχει το όνομα σου και να αποφεύγονται διευθύνσεις του τύπου tzoutzoukos91@hotmail

Τίτλος Ειδίκευσης/ Τίτλος Σπουδών:
Ανέφερε τους τίτλους σπουδών σου καθώς και από ποια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν εκδοθεί. Αν δεν κατέχεις κάποιο τίτλο σπουδών περιέγραψε την εργασιακή ειδίκευση που κατέχεις όσο πιο περιγραφικά γίνεται.

Περιοχή:
Αυτό το πεδίο καλό θα ήταν να το συμπληρώσεις μόνο εάν επιθυμείς να εργαστείς σε μια συγκεκριμένη περιοχή, διαφορετικά μπορεί να σε περιορίσει.

Φωτογραφία:
Αν και δεν είναι από τα υποχρεωτικά στοιχεία του βιογραφικού, υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας που ζητάνε και μια φωτογραφία. Βρες μια σοβαρή (απέφυγε φωτογραφίες από κέντρα διασκέδασης, με κόκκινα μάτια ή με τσιγάρα στο χέρι)

Περιεχόμενο Βιογραφικού:
Προσπάθησε το περιεχόμενο του βιογραφικού σου να είναι  προσωποποιημένο, προσιτό και ξεκάθαρο.
Γράψε για τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου, το τι σε ενδιαφέρει, το τι ξέρεις να κάνεις καλά. Γράψε απλά, οτιδήποτε θέλεις.
Χώρισε τα σε ενότητες ώστε να είναι ευανάγνωστα και να μην κουράζει το μάτι ένα κατεβατό από λέξεις.

Ικανότητες:
Εδώ μπορείς να συμπληρώσεις ό,τι γνωρίζεις να καλά
(συμπεριλαμβανομένων Ξένων γλωσσών).
Δημιούργησε και εδώ ενότητες π.χ. ξένες γλώσσες, υπολογιστές, δίπλωμα οδήγησης, μουσική παιδεία, κρυφά ταλέντα κτλ.

URLs:
Μπορείς να συμπληρώσεις προαιρετικά όποια σελίδα επιθυμείς. Π.χ. τη σελίδα σου στο LinkedIn, ή ένα site που ίσως έφτιαξες. Πάντα όμως να έχεις κατά νού ότι θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ικανότητες σου στην δουλειά στην οποία κάνεις αίτηση.

Εκπαίδευση:
Αυτό είναι το πεδίο που αναφέρεται στις Ακαδημαϊκές σου γνώσεις και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πεδία Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Αντικείμενο (π.χ. ο τίτλος των σπουδών σου), Διάρκεια (πχ. 2010 – 2014) και Σημειώσεις αναφορικά στη συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Προϋπηρεσία:
Αν δεν έχεις, μην κολλάς. Γράψε αυτά με τα οποία έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν και γιατί επιθυμείς να ασχοληθείς και με αυτό.
Αν έχεις, θα πρέπει να φτιάξεις και εδώ τα πεδία Εργοδότης, Τίτλος Θέσης, Διάρκεια (πχ. Ιούλιος 2010 – Ιανουάριος 2014) και Σημειώσεις αναφορικά στη συγκεκριμένη Προϋπηρεσία.

Tips:
 Εμφάνιση
Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, η εμφάνιση παίζει και εδώ ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Το βιογραφικό είναι μια πρώτη εικόνα του επαγγελματικού σου προφίλ και η πρώτη εικόνα του βιογραφικού σου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Πρέπει το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και ευχάριστο στο μάτι και να προδιαθέτει τον άλλον να το διαβάσει. Να έχει σωστή και αναμενόμενη δομή.
 
Συστάσεις 
Δε χρειάζεται να αναφέρεις συστάσεις από άλλους εργοδότες στο βιογραφικό σου κι αυτό διότι δε θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο.
Καλύτερα να σημειώσεις πως υπάρχουν διαθέσιμες συστάσεις εφόσον ζητηθούν. 

Φρόντισε να αναδείξεις με ειλικρίνεια τι ξέρεις να κάνεις καλά ακόμα κι αν δεν το έχεις σπουδάσει

Προσπάθησε με απλά λόγια να δείξεις τις γνώσεις σου και ταυτόχρονα να κάνεις ξεκάθαρο το αντικείμενο που θα ήθελες να αφιερώνεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου