Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

H 10λεπτη συνήθεια που θα μεταμορφώσει τη σχέση σας

 Οι πρώτες μέρες των σχέσεων είναι πάντα τόσο ξεχωριστές, γεμάτες ενθουσιασμό, χαρά και αισιοδοξία.
Μια δεκαετία μετά όμως και δυο-τρία παιδιά, το τοπίο μοιάζει πολύ διαφορετικό.
Δεν υπάρχουν πλέον ανεξερεύνητες πτυχές του άλλου. Τα παιδιά διακατέχονται από μία συνεχή ροή απαιτήσεων που δεν αφήνει χρόνο και διάθεση για τίποτα άλλο.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις, όταν δεν τις χειριζόμαστε με προσοχή, μπορεί να γίνουν περισσότερο σαν μια καθημερινή δουλειά παρά μια ιστορία αγάπης που περιμένει να ξετυλιχτεί. Μπορούν εύκολα να γίνουν μια μείξη απο δυσαρέσκεια, ανεκπλήρωτες ανάγκες και προβλήματα.

Κάτι που βοηθά πολύ να αποκαταστήσουμε και να αναπτύξουμε τη σύνδεσή μας κατά τη διάρκεια αυτής της χαοτικής εποχής της ζωής, είναι μια καθημερινή επικοινωνιακή επαφή κατά την οποία μαθαίνουμε για την ημέρα του άλλου και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις μετέπειτα πράξεις και συναισθήματά του.
Μια τέτοια μορφή επικοινωνιακού check-in έχει αναπτυχθεί από τους Drs. Τζίντζερ και Μπιλ Μπέρκα.

Οι κανόνες είναι απλοί:
Ξεκινάμε  αναπτύσσοντας εναλλάξ  τις πιο κάτω θεματικές ενότητες . Θα πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή σε αυτόν που μιλάει κάθε φορά .  

Εκτίμηση.
Τα επικοινωνιακά check-in μας θα πρέπει να ξεκινούν πάντα με μια ευχαριστία. Πείτε στον σύντροφό σας "ευχαριστώ" για όλη την βοήθεια που σας παρείχε μέσα στην μέρα. Ξεκινώντας τα check-in με ευγνωμοσύνη, μας θυμίζει ότι είμαστε πολύτιμοι και συμβάλλουμε ο ένας στον άλλο.


Μοιραστείτε λεπτομέρειες για την ημέρα μας.
Αυτό είναι συχνά το κύριο κομμάτι του check-in, όπου λέμε στον άλλο τι ξεχωρίζει για εμάς μέσα στην ημέρα μας. Θα μπορούσαμε να πούμε για κάτι που μας άγχωσε στη  δουλειά ή τα κυριότερα στιγμιότυπα μιας ημέρας με τα παιδιά. Μέσω αυτού του τμήματος του check-in, μας ανοίγεται ένα παράθυρο στην ημέρα του άλλου και μπορούμε έτσι να καταλάβουμε καλύτερα τις αντιδράσεις του.

Τι βρίσκεται στον ορίζοντα μας.
Τι μας ενθουσιάζει ή  τι μας ανησυχεί; Εδώ, συλλέγουμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο ραντάρ του συντρόφου μας. Μας δίνει μια ματιά στο τι μπορεί να απασχολεί τον σύντροφό μας ή τι προσβλέπει για τις επόμενες μέρες.


Αναγνώριση.
Ενώ η εκτίμηση στην αρχή είναι το σημείο όπου ο σύντροφός μας μας ευχαριστεί για κάτι, με την αναγνώριση, προσδιορίζουμε κάτι για το οποίο θα θέλαμε να αναγνωριστεί, να επιβεβαιωθεί και να τονισθεί.  Θα μπορούσε να είναι ότι αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του άλλου να βελτιωθεί σε κάποια πράγματα, ή τον κόπο που κάνει ή τις δυσκολίες που περνάει.

Αυτό το επικοινωνιακό check-in συνήθως διαρκεί 10 λεπτά ή λιγότερο ή και πολύ περισσότερο, καθιστώντας το διαχειρίσιμο και εφικτό.

Εκτιμώντας και ακούγοντας βαθιά ο ένας τον άλλο, επαναφέρουμε την εγγύτητα. Κατανοούμε καλύτερα τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του άλλου και μαθαίνουμε πώς να αντιδρούμε κατάλληλα σε αυτές.

Η ουσιαστική επικοινωνία είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου